Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Tradiţii de sâmbăta Rusaliilor – Moşii de Vară

mosiiDe Rusalii, se dau de pomană vase de lut, căni, străchini şi vase de lemn (cofe), împodobite cu flori. Aceste vase se dădeau umplute cu lapte, vin sau apă.

În unele din zone din ţară, ”Moşii de vară” începeau încă din dimineaţa sâmbetei de Rusalii. Atunci, se trimiteau pomenile amintite mai sus pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard întreaga perioadă în care se desfăşoară ceremonialului de pomenire.

like-facebookUrmand datinile transmise din mosi-stramosi, ortodocsii impart tot felul de bucate specifice sarbatorii: coliva, colaci unsi cu miere, pasat (malai macinat mai mare, fiert cu lapte, miere si putina untura, pus pe foi de nuc sau tei), fructe si vin, scrie crestinortodox.ro.

In multe localitati din Baragan si Dobrogea se continua o traditie mostenita de la daci. De mosi se impart vase de lut – cani umplute cu dulciuri si opaite. De cozile canilor se leaga ciorchini de cirese si flori de tei. Dacii spuneau ca aceste ofrande sunt punti de legatura intre viata pamanteana si cea vesnica.

In Muntenia, o data cu vasele de lut umplute cu cirese sau capsuni, se dau de pomana covrigi si colarezi. De cozile canilor se leaga buchetele de trandafiri albi si flori de tei – mai ales in memoria tinerilor raposati din familie. In Transilvania se impart pachete cu dulciuri pregatite in casa: colaci, biscuiti, turta dulce.

In Moldova, pe langa vestitii cozonaci, cu specific local, se duc la biserica fructe si colaci unsi cu miere, nuca macinata si scortisoara.

În seara de sâmbătă, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele.

De asemenea, ca să nu ai probleme este bine să dormi în propria locuinţă.

Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, mai spune tradiţia.

Dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.
De Moşi se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoţi, se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală. În unele zone florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei.

În ziua Moşilor de vară, femeile nu trebuie să munceacă. Se spune că celor care nu respectă datina, le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă.

Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi  e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*