Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, la Suceava, în cadrul conferinței Internaționale cu tema „Jurisdicția Constituțională” că acest tip de întâlniri se organizează în programul Curților Constituționale europene și nu numai , în care se amintește de foarte mult dialog, iar aceasta este cea mai bună formă de dialog, întâlnirea membrii Curților Constituționale.
„De regulă aceste întâlniri se desfășoară fără prezența publicului, fără participanți, doar judecători pentru că se discută probleme de specialiate. De ce am ales să facem în acest format? Și mie îmi este greu să explic, dar poate împreună găsim soluția. Universitatea de stat Ștefan cel Mare din Suceava ne-a făcut această ofertă. Am fost invitați aici, în urmă cu un an și jumătate când universiatatea a împlinit 50 de ani de la înființare. Ne-am simțit foarte bine aici și ni s-a făcut această invitație”, a spus Zegrean.
El a mai spus că un alt argument este acela că în Bucovina se trăiește foarte bine, ,, unde să mergi în altă parte? La Bistrița e mai rău. Am preferat Suceava pentru că între Suceava și Lituania relațiile sunt de sute de ani. Știu din istorie că a fost o perioadă când aveam chiar graniță comună , deci este un argument istoric formidabil să-i aducen pe lituanieni aici. Mai mult, suntem toate trei curți din marginea Europei , aveam aceleași probleme, avem aceleași probleme de rezolvat și chiar aceleași soluții de foarte multe ori . Nu cred că și nu vom regreta că Lituania a venit Suceava și nu la București. În altă componență a Curților Constituționale , întâlnirile aveau loc la București și era bine și acolo, dar nu era suficient pentru că în București este foarte greu foarte greu să arăți ceva despre România, București-ul este ecletic ca să poți să spui că aici e România”.
Președintele CCR a mai subliniat că un alt argument pentru care a ales să organizeze la Suceava această conferință este faptul că Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Facultatea de Drept, în mod special, prin doamna prof univ. Camelia Ignătescu a reușit să convingă Curtea Constituțională a României să primească studenți la practică.
„De aici, de la Facultatea de Drept din Suceava fac practica la CCR și chiar vin și desfășoară activități acolo și la sfârșit sunt examinați și primesc un certificat care probabil, în CV va conta cândva. Cred că sunt sunt suficiente argumente pentru a spune de ce am deplasat Curtea Constituțională a României la Suceava, de ce am invitat aici, Curtea Constituțională a Lituaniei și de ce am invitat tot aici, Curtea Constitonală a Republicii Moldova”, a mai spus Zegrean.
Trebuie amintit că timp de două zile la Suceava se desfășoară Conferința Internațională cu tema „Jurisdicia Constituțonală”, la care participă membrii Curților Constituționale din România, Republica Moldova și Lituania în frunte cu președinții acestora, Augustin Zegrea, Alexandru Tănase și respectiv, Dainius Zalimas. Manifestarea are loc la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Rectorul Universității sucevene, prof.univ.dr. Valentin Popa a prezentat invitaților structura instituției de învățământ superior de stat și proiectele acesteia. La deschiderea oficială au fost prezente și autoritățile județului și locale.