Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Ceremonial militar şi religios la Suceava, de Ziua Jandarmeriei

jandarm3Ceremonial militar și religios sâmbătă, 4 aprilie,  în centrul Sucevei cu prilejul sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române. Jandarmeria Suceava se pregătește intens pentru primirea drapelului de luptă ce a fost acordat de către președintele României, domnul Klaus Iohannis, în data  18 februarie a.c., prin decret  prezidențial, Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.
Drapelul de luptă a fost acordat ca o recunoaștere a profesionalismului și eforturilor depuse de-a lungul anilor pentru îndeplinirea la cel mai înalt nivel a misiunilor încredițate.  Chiar dacă Ziua Jandarmeriei este sărbătorită pe 3 aprilie, evenimentul va fi organizat pe 4 aprilie pentru a da posibilitatea câtor mai multor suceveni să participe la eveniment.
Ceremonialul se dorește a fi inedit, la eveniment participând  se pare un consilier prezidențial, un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne dar și de la conducerea centrală a Jandarmeriei. La eveniment va fi prezentă și Fanfara Jandarmeriei Române .
Momentul va fi cu o profundă încărcătură emoțională, fiind marcat de o ceremonie special, care include slujba de sfințire a drapelului, înmânarea acestuia și citirea decretului.
Acordarea drapelul de luptă scoate în evidență încrederea  și aprecierea de care se bucură a căror jandarmi s-au aflat în teatrele de operațiuni, alături de sinistrați la inundații, la asigurarea ordinii și liniștii publice sau în misiuni alături de alte structuri cu care IJJ are colaborare.
 
Trebuie amintit că pe 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de înființare a jandarmeriei: “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, pe care a comunicat-o Divanului Obștesc și Sfatului Ocârmuitor. Acest document prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte șase ținuturi (județe), la fiecare ținut fiind repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga o companie la Isprăvnicia Iașului și la Poliția Capitalei.
În total erau 14 companii de jandarmi cu un efectiv de 1.433 jandarmi călări și pedeștri.
Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obștesc, iar la 25 februarie 1850 a solicitat divanului, printr-un Opis, să ia în discuție proiectul pentru reformarea “Corpului Slujitorilor”. Divanul Obștesc a votat această legiuire la 12 martie 1850. Legiuirea promulgată de Grigore Alexandru Ghica a constituit actul de naștere al acestei arme, căruia i-a dat statut juridic, i-a definit atribuțiile, principiile de organizare și funcționare, constituind fundamentul teoriei și practicii de-a lungul existenței sale.
Misiunile principale ale Jandarmeriei Române sunt: asigurarea și restabilirea ordinii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, dar și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*