Este un polițist bun, dur şi drastic. Aplică legea cu fermitate. Dincolo de acestea, însă, în timpul liber este pasionat de poezie, acte caritabile și voluntariat. Ioan Lesenciuc, în vârstă de 35 de ani, de la Serviciul Arme, Explozivi, Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava susține că munca de polițist se împacă foarte bine cu pasiunea pentru poezie și fizică.
Atunci când nu este la prins braconieri și deținători de arme și muniții în mod ilegal, polițistul scrie versuri. A lansat deja trei volume, din care unul de poezie, o antologie si unul axat pe teme de interes general. Este bursier în anul II la Școala Doctorală din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, domeniul inginerie mecanică. El se pregătește pentru lucrarea de doctorat cu tema „Cercetări privind urmele pe tubul cartuș, rezultate prin utilizarea armelor, cu aplicații în criminalistică”.
„Sunt pasionat de poezie din liceu. Prin pasiunea pentru fizică am deprins anumite idei, pasiunea de a răspunde prezentului, mie, concret pentru a-mi trăi viata și nu a o lăsa pe aceasta să mă trăiască. În cartea ştiinţifică am abordat diverse teme de la psihotronică la istorie(epoca Ceaușescu)”, a spus Ioan Lesenciuc.
Polițistul a demonstrat că știe să scrie poezie, să pătrundă în tainele științei și că există tangențe între cele trei activități. Îi place să spună „sunt polițist atunci când sunt polițist, poet atunci când sunt poet”, iar unul din motto-ul său a ținut să ni-l destănuie și anume „viata nu are limite, cu exceptia celor pe care ti le impui singur”- Les Brown.
Polițistul a debutat în ziarul Crai nou ca autor al volumului de poezie „Iubind ca un orfan”– Ed. PIM, Iasi, 2014. A donat 200 de cărți a cărui autor era la un eveniment caritabil organizat de pe care Asociaţia de Sprijinire a Persoanelor cu Autism-A.S.P.A iar fondurile rezultate din vînzarea cărţilor vor fi destinate susţinerii activităţii asociaţiei. Alte două volume poartă semnătura polițistului Virtual philo Cafe 2013, Ed. Rovimed, Bacau, 2014 și Dezbatere despre căsătoriile timpurii, Ed. Rovimed, Bacău, 2014. Este membru al Cenaclului Nichita Stanescu din cadrul MAI, al Asociației Științifice Tehnomus.