Direcția Sanitar Veterinară Suceava susține că nu are are atribuții în evaluarea stării de sănătate a câinilor capturați și cazați în adăpost. Primăria Suceava a solicitat DSV desemnarea unei persoane specializate care să facă parte dintr-o comisie de evaluare care să evalueze patrupedele adunate de pe străzile Sucevei și introduse în adăpostul din Lunca Sucevei.
Din comisie ar urma să facă parte și un reprezentant al Asociației Proanimals Tina Suceava și un reprezentant al Primăriei. Numai că, conducerea DSV a răspuns printr-o adresă că „desemnarea unei persoane specializate pentru a face parte din comisia de evaluare nu intră în atribuțiile DSVSA”.
Potrivit directorului Direcției Ecologizare din cadrul Primăriei Suceava, Mihai Hostiuc, nici Asociația Proanimals Tina nu a răspuns solicitării administrației locale.
Conducerea Direcției a trimis o adresă și Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor București în vedere clarificării modului de desfășurare a activității de capturare a câinilor comunitari din Capitală iar aceasta susține că aplicarea directă a OUG nr 155/2001, pe durata suspendării normelor metodologice este cadrul legal necesar pentru gestionarea câinilo fără stăpân inclusiv, pentru activitatea de eutanasiere a acestora.În prezent, activitatea de capturare a câinilor din Suceava continuă însă capacitatea adăpostului este depășită. Numărul de câini existenți în adăpost este de 1600.
„Având în vedere că numărul de adopții interne și reclamațiile primite la Primăria Suceava, prin care se semnalează faptul că o parte din câinii capturați au revenit pe domeniul public, Serviciul de specialitate din cadrul primăriei, împreună cu Poliția Locală ,a demarat o acțiune de verificare a modului în care s-au respectat conmdițiile de adopție, existând suspiciuni referitoare la faptul că o mare parte dinter câinii adoptați de persoane care locuiesc la bloc, au fost de fapt eliberați pe stradă”, susține Hostiuc.
Totodată, au fost stabilite măsuri privind accesul persoanelor în adăpost și condițiile de adopție. Astfel, s-a solicitat firmei care asigură serviciul de pază în adăpst să reglementeze strict accesul persoanelor în adăpost, precum și eliberarea câinilor adoptați, prin înregistrarea acestora în registre.
Adopția internă a câinilor comunitari se va face cu aprobarea Primăriei municipiului Suceava, în baza unui formular de adopție prin care se stabilesc condițiile și documnetele neecsare pentru adopție.
În prezent, în adăpostul din Lunca Sucevei sunt amenajate 200 de țarcuri pentru cazarea câinilor, din care 108 țarcuri în zona modernizată a adăpostului, în care pot fi cazați un număr de 6/8 câini/țarc, în funcție de talia acestora. Celelalte țarcuri sunt improvizate, neoferind condiții corespunzătoare de cazare pentru câini.
Primăria Suceava asigură în prezent plata utilităților pentru energie electrică, apă-canal, salubritate și încălzire pentru adopost, însă sunt necesare costuri suplimentare la hrana uscată, pentru câinii capturați în perioada 15 septembrie 2014-15 februarie 2015, de circa 15.000 lei/lună, ceea ce corespunde unui consum lunar de aproximativ 7.5000 de kg hrană.