Primul român cu inimă artificială a fost externat, la cinci săptămâni după intervenţia delicată de care a trecut cu bine. Acasă îl aşteaptă nerăbdătoare cele două fiice şi o viaţă diferită. Trebuie să fie foarte atent şi să nu uite să înlocuiască, o dată la 6 ore, bateria aparatului care îi ajută cordul să pompeze sângele în organism.
Suceveanul Radu Curcă are 44 de ani şi s-a născut cu insuficienţă cardiacă. În ultimii trei ani şi jumătate, boala s-a agravat atât de mult încât i-a diminuat capacitatea respiratorie şi a făcut foarte periculoasă operaţia de transplant. În locul unei inimi noi, el a primit un stimulator metalic care îi va ajuta inima să pompeze sânge în organism.
„Înainte, când mă ridicam, ameţeam. Dar ce mi-am revenit! Acum urc scări, ştiţi ce merg?”, spune bărbatul.
Inima artificială este monitorizată de un aparat de care bărbatul nu trebuie să se despartă şi care îl anunţă când trebuie să schimbe bateria dispozitivului.
„Nu sunt restricţii foarte mari, va urma un tratament anticoagulant permanent care va trebui controlat”, a spus profesor doctor Horaţiu Suciu, seful Institutului pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.
La cinci săptămâni după operaţie, Radu Curcă a plecat spre Suceava, acolo unde sunt soţia şi cele două fiice ale sale. Aproape un membru al familiei va deveni însă şi medicul de familie, cu care va trebui să menţină o relaţie foarte strânsă, având în vedere că se va afla foarte departe de medicii care l-au operat.
Operaţia prin care a trecut Radu Curcă, făcută de echipa condusă de profesorul Horaţiu Suciu, este o premieră în România. Însă, din păcate, ţara noastră este ultima din Europa în care s-a făcut această intervenţie, de montare a unei inimi artificiale. Aparatul implantat în pieptul pacientului a costat 90.000 de euro şi a fost cumpărat de Institutul Inimii din Târgu Mureş. După succesul operaţiei, conducerea Institutului va încerca să convingă Ministerul Sănătăţii să introducă intervenţia în programul naţional de transplant de inimă.
Sursa: Digi24.ro