Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Inedit! Un tânăr sucevean şi-a deschis un magazin online cu produse din lână 100% naturală

tica darie2Un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din judeţul Suceava, care trăieşte în prezent în localitatea Roşia Montană, şi-a deschis o afacere cu totul inedită. Tică Darie a lansat un magazin virtual unde cei interesaţi pot cumpăra produse din lână 100% naturală.

Şi pentru ca afacerea sa să se dezvolte şi să aibă ce vinde pentru a nu-şi dezamăgi clienţii, suceveanul a atras în businessul său aproape 30 de femei din comuna Roșia Montană, din satele Țarina, Vîrtop, Bălmoșești, Ignățești, Gura Roșiei, Cărpiniș și Roșia Montană, care tricotează și croșetează articolele din lână. Potrivit Alba24.ro, pentru o căciulă lucrată manual și autentică din Munții Apuseni, clienții plătesc pe madeinrosiamontana.ro  49 de lei, la același preț se vând și ciorapii de lână, iar o vestă de copii costă 119 lei.

Ciorapi de lână, mănuși, căciuli, bentițe, veste, covorașe croșetate, păpuși de lână, flanele, poșli, jambiere și yoga socks sunt produsele pe care clienții le pot cumpăra de pe magazinul online cu produse lucrate manual de femei din Roșia Montană, deschis de tânărul sucevean.

Prețurile sunt accesibile fiecărui buzunar, de la 19 lei o bentiță, 49 de lei căciulile și șosetele de lână, dar și mănușile, 119 lei veste de lână, până la 190 de lei cât costă un pulover sau flanea, toate fiind croșetate și inscripționate cu semnul „made in Roșia Montană”.

tica darieDacă până acum femeile din localitate croșetau pentru membri familiei sau prieteni, acum munca lor poate fi apreciată și de alți oameni atât din România cât și din străinătate, dar și răsplătită.

Iar dacă până acum se știa că singura sursă de trai a localinicilor din zonă este mineritul, de acum încolo șosetele de lână, flanelele și căciulile croșetate de femeile din zonă fac parte din noul „brand” al localității, „made in Roșia Montană”.

La terminarea liceului, suceveanul s-a mutat în Copenhaga unde a studiat multimedia design. În 2012 a pedalat aproape 3.000 de kilometri din Copenhaga până în Roşia, de unul singur, pentru cauza Roşia Montană. În 2013, a făcut drumul în doi, tot pe biciclete, din Germania, şi tot pentru campania Salvaţi Roşia Montană. Astfel că după două călătorii s-a hotărât că Roșia Montană este noua lui casă.like-facebook

Povestea magazinului online „Made in Roșia Montană” a început după Crăciunul din 2013, când Tică era pe picior de plecare din spitalul Câmpeni unde a fost internat pentru amigdalită.

Nici bine ce am ajuns acasă la Roșia Montană am rugat-o pe tanti Eta, vecina mea, să imi facă o pereche de ciorapi pe care să scrie Roșia Montană. De cand am întâlnit-o pe tanti Eta am aflat ca îi e mai mare dragul să croșeteze.pulover

După două zile mi-a arătat ciorapii, i-am luat în picioare și mi-au plăcut foarte mult, așa că m-am hotărât să iau inițiativă și să-i fac cunoscuți lumii întregi, căci poate își doresc și alții. Tanti Eta a  compus și o  poezioară atunci. Am publicat-o, împreună cu o fotografie și un anunț. Imediat a început nebunia. Nici nu îmi imaginam ce avea să urmeze. Două zile mai târziu primisem 100 de comenzi. Când i-am spus lui tanti Eta, chiar nu știam ce o să facem.

Urma revelionul și totuși ne-am mobilizat în ultimul ceas, am căutat în sat și alte doamne care știu să tricoteze ciorapi și așa am cumpărat ceva lână toarsă. Soțul lui tanti Eta a făcut andrele pentru celelalte ajutoare, iar noi le-am arătat modelul.  Fiecare și-a intrat în ritm rapid, rezultatul fiind multe perechi minunate de ciorapi de lână.

Nu făcusem nici un calcul pentru lână, pentru transport, pentru ambalare, pentru nimic. Practic am pus un preț  pentru ciorapii de lână fără să țin cont de toate cheltuielile și am luat astfel o comandă de aproape 300 de perechi. Trebuia să le onorez, nu era drept pentru clienți să schimb prețul.  Am făcut practic  voluntariat zilnic timp de două luni, uneori până noaptea târziu pentru a  trimite  cele 300 de perechi comandate.

Facebook-ul era plin cu ciorapi de la Roșia Montană.

Pe 6 februarie 2014 mă aflam în București la Muzeul Țăranului Român pentru a sărbători Ziua Roșiei Montane. După prezentarea filmului “Roșia Montană există datorită vouă” am povestit celor prezenți de aventura noastră cu ciorapii de lână și le-am promis că într-o bună zi va apărea un magazin online de unde se vor putea comanda ciorapii de lână produși în Roșia Montană.

Acum e începutul lui 2015 și după un an de zile de la acea experiență, am deschis primul magazin online, cu produse de lână din România, din inima unei localități ai cărei moți participă la protejarea patrimoniului cultural și natural pentru generațiile următoare. Anul acesta am reușit să ne organizăm mult mai bine.

În jur de 30 de doamne din comuna Roșia Montană, din satele Țarina, Vîrtop, Bălmoșești, Ignățești, Gura Roșiei, Cărpiniș și Roșia Montană tricotează și croșetează cu dragoste tot felul de articole din lână și o fac cu dragoste. Nu e o inițiativă din care să ne îmbogățim, ne place ce facem și în același timp vrem să încurajăm oamenii să poarte lână pentru că este ecologică, respiră, absoarbe umezeala, nu ține rece dacă este udă, nu devine urât mirositoare, este rezistentă la foc, se curăță singură și este antibacterială.

Lâna provine din județul Vrancea, apoi este toarsă în județul Brașov și transportată direct la noi în satul Roșia Montană, unde cu răbdare și cu îndemânare este transformată în articole de mare calitate.

Într-adevăr lâna de calitate nu este ieftină, datorită proprietăților sale este considerată un produs “de lux”. Totuși, noi încercăm să oferim un preț bun celor care vor să poarte articolele noastre din lână naturală, lucrate manual”, spune Tică Darie.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*