Miercuri 27 Noiembrie 2024, Actualizat acum 331 zile 12:00 am

Primarul din Gura Humorului: O să spun populației să nu mai plătească taxe și impozite și să ajungem săraci pentru a putea primi bani de la bugetul de stat

ursaciucPrimarul liberal din Gura Humorului a venit, joi, la conferința de presă, purtând un nou tricou  marca orașului Gura Humorului pe care era inscripționat  un zero barat și orașul  Gura Humorului. Edilul a ținut să precizeze că a renunțat la tricoul pe care  scria „I love Gura Humorului” după ce orașul nu a primit niciun leu de la bugetul de stat și speră ca astfel să se ajungă la o lege care trebuie îndreptată și care nu a funcționat așa cum ar trebui.
Dat fiind faptul că la conferința de presă și-a făcut apariția și primarul din Siret, Ursaciuc a sugerat ca edilul de la  orașul de la frontieră să poarte un tricou inscripționat: „Fii șiret!”.
like-facebookEl a prezentat ziariștilor un punct adoptat de Asociația Consiliilor Județene, municipiilor, orașelor, comunelor din România.
„De vreo zece ani de când sunt membru în Asociația Orașelor, milităm pentru asigurarea unui buget al primăriilor de la bugetul de stat. Cum este o vorbă, drumul spre iad este pavat numai cu intenii bune. Legea Bugetului nu ține cont de anumite chestiuni pe care noi le solicitam: realizarea unui buget minim pentru fiecare localitate. În schimb ea trebuie să țină cont de populație, sumele de co-finanțare angajate în credite și lungimea infrastructurii, numărul corpurilor de iluminat, complexitatea serviciilor pe care le oferă o administrație publică și mai ales, de statul de stațiune turistică de interes local sau național pe care îl are o anumită localitate. Credem că împărțirea banilor de la bugetul de stat așa cum s-a făcut ,trebuie să aibă o plajă crescătoare în funcție de aceste grade de complexitate. Am avut o întâlnire cu ministrul  de Finanțe Vîlcov alături și de alți 13 primari din Asociația Orașelor din România și am arătat ministrului că sunt mari discrepanțe în repartiția banilor care se crează prin aplicarea acestei formule”,  a spus Ursaciuc.
În opinia sa, nu există nici o diferență între calitatea și complexitatea serviciilor pe care le asigură un oraș mediu și un municipiu. „Legea a fost modificată și singurul criteriu care nu ne permite să devenim municipiu este populația care este de 40.000 de locuitori. E foarte bine că au primit bani comunele și orașele mici dar nu poți să compari o comună cu 1000 de locuitori cu comuna Dumbrăveni care are peste 10.000. Nu se poate ca un oraș cum e Adjudul să primească 11,7 de miliarde de lei vechi în timo ce orașe precum Comănești și Tâgu Neamț cu 25.000 de locuitori să nu primească nimic. Bugetul propriu este de 13,6 milioane de lei,de zece ori mai mare decât în 2003 ,nu am pentru acest an alocat niciun leu, creșterea a rezultat pdin implemnatarea proiectelor de fonduri europene, în valoare de 59 de milioane de euro la care  primăria a cofinanțat  cu 7 milioane de euro, cu excepția celor 2 milioane de euro primite de la Guvern pentru celelalte 5 am făcut credit. Orașul Gura Humorului trebuie să plătească pentru proiectele implementate 65 de miliarde de lei vechi pe an ,întreb eu cum s-a făcut calculul. Nu numai Gura Humorului este în situația asta. Încasarea veniturilor cu peste 90 la sută din taxe și impozite ne-a adus ca finanțele publice să ne premieze tot cu zero.Și sunt premiați tot cei care nu pot să încaseze decât 20-30 la sută.  Sunt discrepanțe majore care nu încurajează măsurile populare pentru a-i convinge pe cetățeni să plătească taxele și impozitele locale”,  a mai spus Ursaciuc, care a menționat că din cele 213 orașe din țară, jumătate nu primesc nimic de la bugetul de stat.
Asociația Orașelor din România, potrivit edilului din Gura Humorului,  a solicitat și solicită și public Ministerului de Finanțe și Ministerului Dezvoltării Regionale ca pentru primele două trimestre să aloce sume care să acopere sumele necesare funcționării după formula  pe care o au dar pe criteriile menționate mai sus, urmând ca în trimestrul III atunci când se poate modifica legea să „putem să primim sume, poate mai mari. Măsurile trebuie luate în primul semestru pentru că în condițiile în care nu se întâmplă asta, s-ar putea ca la recificarea din luna iunie, să nu mai poți să resuscitezi mortul, astfel o să spun populației să nu mai plătească taxe și impozite și să ajungem sărace pentru a putea primi bani de la bugetul de stat”, a conchis primarul Marius Ursaciuc.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*