Tinerii fermieri pot primi câte 50.000 de euro pentru înființarea unei ferme, ca parte a Programului de dezvoltare a agrozootehniei românești al Ministerului Agriculturii și susținut de programul european de finanțare „Instalarea tinerilor fermieri”.
Programul Național de Dezvoltare Rurală prevede, la Măsura 6.1. „Instalarea tinerilor fermieri”, posibilitatea obtinerii unor fonduri nerambursabile de catre tinerii care vor sa inițieze o afacere la țară. Solicitantul trebuie să respecte și o serie de criterii între care -să aibă vârsta de pâna la 40 de ani și să fie organizat ca persoana fizică sau juridică axată în principal pe activități agricole, iar exploatația agricolă să fie situată pe teritoriul țării și înregistrată în Registrul fermelor APIA / Registrul agricol.
Categoriile de beneficiari eligibili care primesc finantare nerambursabila sunt: persoane fizice, PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala sau SRL. Persoanele fizice vor fi acceptate ca potentiali beneficiari daca se angajeaza sa se autorizeze ca persoane fizice autorizate sau intreprinderi individuale, in 30 de zile lucratoare de la primirea acceptului pentru cererea de finantare.
Conditii obligatorii – Instalarea tinerilor fermieri prin Măsura 6.1
Pentru acordarea sprijinului, fermierul este obligat sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. Se instalează pentru prima dată ca șef în exploatatia agricola;
2. Deține sau se angajează să dobândească competente si calificari profesionale in activitatea pe care o va desfasura.
3. Prezintă un plan de afaceri;
4. Este membru al unei familii de fermier si a lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru în cadrul fermei (nu neaparat in ferma familiei) cel putin 12 luni inaintea instalarii sale pe cont propriu;
Valoarea fondurilor nerambursabile – Instalarea tinerilor fermieri prin Măsura 6.1
În funcție de dimensiunea exploatației se poate obține o sumă între 15.000 și 50.000 euro, în două tranșe. Prima se va acorda la data aprobării proiectului de către Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și este de 80% din valoarea sprijinului pentru instalare. A doua tranșă, de 20%, se va acorda la îndeplinirea actiunilor prevăzute în planul de afaceri, cel mai devreme după un an. Din suma primită, cel puțin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru îndeplinirea planului de afaceri. Restul sumei poate fi utilizată fără restricții.
Primele sesiuni de finanțare prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 se vor deschide în februarie 2015. Noul PNDR are 15 măsuri de finanțare și o alocare totală de 9,85 miliarde de euro.