Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

FOTO Tăiatul porcului în Bucovina, un adevărat ritual

SAMSUNGBucovinenii sunt renumiți pentru bucatele tradiționale din porc de pe masa de Crăciun. Tăierea porcului este un ritual specific zonei, iar atunci când o familie sacrifică porcul  familiile se întrunesc.Dacă porcul este mare sunt invitați și doi vecini  sau rude bărbați că să meargă treaba mai bine și să fie mai ușor. Petronela Nedelcu  din Mihoveni spune că, deși  a aflat că sacrificarea trebuie facută prin asomare electrică, până va exista cineva prin comună care sa aibă un pistol de asomare, tot la metoda tradițională a apelat. Dat fiind faptul că soțul gospodinei era la muncă, femeia a apelat la un cunoscut măcelar din localitate, Ionică Goraș, specialist în tăierea porcilor.  Pentru a prinde curaj, toți cei de față  sunt omeniți cu 1-2 pahare cu țuică.

Cea care îi servește pe  măcelari cu țuică este gospodina casei

„Cântăreștie aproximativ 100 de kg și este suficient pentru o familie de patru persoane. Însă mai avem încă un porc viu în coteț, acesta va fi tăiat mai spre primăvară. Nu vrem să avem carne cu multă grăsime și anul acesta am decis să ținem doi porci nu unul”, ne-a destănuit femeia.

like-facebookEa a chemat în ajutor și o rudă care să o ajute la prepararea cârnaților, cartaboșilor și lebărului. După pârlirea și curățarea porcului, se spală cu apă fiebinte și cu sare mare pentru ca șoriciul să se înmoaie și să aibă cu gust aparte.Urmează apoi tăierea picioarelor, a capului și se despică porcul în două.  Apoi se scot intestinele și se spală cu apă fierbinte. Dacă afară este ger,atunci acestea se duc într-un loc cald  pentru a se desface mai repede și a se curăța. Organele porcului se împart în funcție de preparatul pe care gospodina îl face.
Ionică Goraș, în vârstă de 42 de ani, din satul Mihoveni, comuna suceveană Șcheia,  este măcelar de 18 ani. A tăiat de-a lungul anilor sute de porci. Ionică Goraș este renumit în toată zona pentru modul în care știe să taie și  să prepare cârnații. Atunci când este tocmit să taie porci își ia și un ajutor pentru că,  spune el, „nu e ușor să tai și trei porci pe zi”.

A absolvit Școala Profesională pentru măcelari înainte de Revoluție și spune că  acolo a învățat cum se taie codacii. A lucrat la un abator însă lucrurile nu au mers așa cum trebuiau în unitate și a fost nevoit să renunțe.

Cel mai mult am de lucru în preajma Crăciunului cu sacrificarea porcilor. Peste an mai nimeni nu taie niciun porc. Mai apare câte o persoană care taie un vițel. Bunicul meu se mai pricepea la sacrificatul porcilor, am mai prins ceva și de la el”, ne-a povestit Ionică Goraș.

Oamenii îl plătesc cu 100 -150 de lei atunci când se ocupă de porc de la tăiere până la preparatul cârnaților, însă când e vorba de rude sau prieteni atunci se mulțumește și cu o bucățică de carne.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*