Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Cazinoul de la Vatra Dornei va fi reconstruit

cazinoul vatra dorneiCea mai importantă clădire de patrimoniu din Vatra Dornei va fi salvată de la prăbuşire. În calitate de proprietar, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român, a concesionat Cazinoul pentru o perioadă de 49 de ani. Firma care va administra clădirea şi care şi-a asumat restaurarea monumentului istoric este Ecoland Production SRL Botoşani. Negocierile au început în urmă cu mai bine de un an, iar acum botoşănenii lucrează la o evaluare a costurilor de restaurare.
5 milioane de euro pentru restaurarea Cazinoului
like-facebookLa atât se ridică toate cheltuielile pentru ca edificiul emblematic să-şi recapete frumuseţea. Concesionarul ar vrea să reabiliteze clădirea în cinci ani, cu bani europeni şi fonduri proprii. „În urma evaluărilor vom stabili toate funcţiunile clădirii. Vor fi amenajate spaţii pentru activităţi de divertisment, activităţi comerciale şi de interes public. Avem în plan amenajarea unei săli multifuncţionale pentru spectacole, a unui cinematograf 3D, vom deschide săli de conferinţe, o cafenea, o ceainărie, o zonă în care vor fi expuse într-o formulă modernă obiecte şi documente ale istoriei cazinoului, de la înfiinţare şi până la intrarea în patrimoniul Fundaţiei Fondului Ortodox Bisericesc”, a declarat Doina Berescu, administratorul firmei Ecoland Production SRL.
Investitorii, soţii Doina şi Iulian Berescu, sunt oameni de afaceri foarte pricepuţi. Până în 2011 au deţinut, în judeţele Suceava şi Botoşani, nu mai puţin de 14 benzinării, pe care le-au vândut azerilor de la Socar. Aşadar, cei doi administratori ar avea puterea financiară să-şi transforme planurile în realitatre.
Direcţia pentru Cultură aplaudă minunea
Concesionarii nu au depus deocamdată niciun document la Direcţia pentru Cultură din care să reiasă intenţia de a se apuca efectiv de treabă. Însă zvonul că edificiul va fi salvat a ajuns şi la urechile arhitectului instituţiei de cultură, Viorel Blănaru. El este unul dintre cei mai mari apărători ai monumentului. „Este bine că măcar în ceasul al douăsprezecelea, dar nu în cel de pe urmă, se va Salva, cu «s» mare, acest simbol al Bucovinei, cel al staţiunii balneare Vatra Dornei. În ţară sunt doar trei clădiri asemănătoare, la Constanţa, Sinaia şi Vatra Dornei”, ne-a declarat Viorel Blănaru.
Consilierul Direcţiei pentru Cultură a explicat, în mai multe rânduri, de ce Cazinoul stă să se prăbuşească. Arhitectul susţine că în fiecare zi apa sapă în temelia edificiului şi şubrezeşte structura de rezistenţă a clădirii. Mai mult, în trecut, edificiul a devenit ţinta hoţilor care au furat schelele din lemn, montate în urmă cu mulţi ani de o firmă angajată de Ministerul Culturii ca să reabiliteze clădirea.
Cazinoul din Vatra Dornei a fost ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea, din chetă publică, în special pentru lumea bună a Vienei, care venea la băi în oraşul-staţiune şi avea nevoie de distracţie. În timp, s-a degradat tot mai mult, în ciuda semnalelor privind necesitatea refacerii lui .

Sursa: ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*