Vineri 20 Septembrie 2024, Actualizat acum 263 zile 12:00 am

Castelul prințului Sturza care i-a stricat somnul președintelui CJ Suceava

Conacul_Sturdza_din_SalceaDomeniul de la Salcea pare să îi fi stricat somnul președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, iar procurorii DNA au numele șefului administrației județene  într-un dosar în care sunt implicate nume grele din PSD. Nechifor  ar urma să fie citat la DNA pentru audieri zilele viitoare. Rămâne de văzut  ce  se va întâmpla mai departe.
Prințul Paltin Sturza a încercat încă din 2011 să scoată la vânzare  Castelul domnesc și  cele 10 ha de teren de la Salcea însă fără success.  În urmă cu trei ani, prințul spune că în cazul în care nu va apărea un cumpărător care să cumpere domeniul, terenul ar putea fi parcelat și vândut la bucată. Numai că nici așa nu a avut noroc. Faptul că nu a avut noroc în vânzare este un ghinion pentru prințul Sturza așa că pe domeniu au pus ochii oamenii din PSD. 
like-facebookCastelul și terenul aferent a fost scos la vânzare pe site-urile  imobiliare ,suma anunțată de  prințul Sturza era  de  400.000 de euro, nefiind exclusă posibilitatea ca terenul  să fie parcelat și vândut la bucată , în cazul în care nu se va apărea un cumpărător pentru întreg domeniul.
 Moștenitorul legal al averii, principele nonagenar Elie Sturdza,  trăiește  de ani buni la Madrid, în Spania, iar fiul său, Paltin  vrea să vândă de ani buni  proprietatea de la Salcea. Castelul și domeniul de la Salcea au aparținut Luciei Băleanu, mama soției lui Elie Vlad Sturdza  și au fost naționalizate de statul comunist în 1949.
Castelul a trecut printr-o  perioadă de înflorire înainte de răscoala din 1907 iar scriitorul Artur Gorovei l-a amintit întruna din scrierile sale –  „Pe urmele răscoalelor”. „Dacă mergi noaptea cu trenul, între Verești și Burdujeni, și te uiți pe fereastra vagonului, zărești la o oarecare depărtare niște globuri mari de lumină electrică, asemenea unor stele care sclipesc deasupra unui pustiu. Acolo este Salcea, moșie pe care s-a făcut cea mai frumoasă gospodărie din țara noastră și s-ar face și astăzi, dacă n-ar interveni rătăcirea din anul sângeros 1907”. Și Nicolae Iorga, în scrierile sale vorbește despre moșia familiei princiare care ar fi fost dotată inclusiv cu centrală electrică alimentată cu apă de la  iazul din incinta domeniului.
După naționalizare, castelul a devenit sediul SMA până după anul 2000. Ulterior, domeniul a fost revendicat de familia princiară Sturza iar statul român a retrocedat imobilul și cele 10 hectare de teren și livezi. Castelul a rămas în paragină după retrocedare iar de aproximativ cinci  ani, prințul Paltin Sturza a lăsat în grija unei familii domeniul până ce acesta va fi vândut.
 Moștenitorul averii susține începând cu anul 2003 au fost făcute investiții, iar castelul a fost supus unor lucrări de renovare. Deși pe site-urile imobiliare, potrivit prezentării, domeniul princiar ar fi ca din poveste, realitatea însă este cu totul alta, fiind necesare serioase investiții financiare. În afara domeniului de  la Salcea, familia princiară Sturdza mai deține proprietăți și  în alte județe, cele mai însemnate în Bacău.  

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*