În căminele Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, locurile sunt insuficiente. Pot fi onorate doar jumătate dintre cererile depuse pentru cazare deşi numărul solicitărilor depuse în noul an universitar a scăzut faţă de anul precedent.
Prorectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Ştefan Purici, a declarat, joi, că numărul studenţilor înmatriculaţi în anul I este mai mic decât cel înregistrat în anul universitar precedent.
Potrivit unui raport al MEN, din anul universitar 2007-2008 numărul total al studenţilor din învăţământul superior din ţară s-a redus la aproape jumătate, precizând că la universitatea suceveană erau înmatriculaţi în total aproximativ 11.000 de studenţi în anul 2008, iar numărul acestora a ajuns acum la aproximativ 9.000 de studenţi.
Potrivit Mediafax, el a spus că Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava dispune de 1.100 de locuri de cazare în spaţiile proprii, iar alte 200 de locuri sunt asigurate în cămine ale instituţiilor de învăţământ preuniversitar sucevene în baza parteneriatelor încheiate de universitate cu unităţile liceale din municipiul Suceava.
Prorectorul Universităţii sucevene a precizat că numărul cererilor de cazare a scăzut, în acest an fiind înregistrate 2.000 de astfel de cereri, faţă de 2.800 înregistrate anul trecut.
Purici a mai spus că în acest an capacitatea de cazare din campusul universitar a crescut uşor prin transformarea corpului de clădire N al universităţii în cămin, suplimentându-se astfel spaţiul de cazare cu 40 de locuri.
El a explicat că acest cămin va fi destinat, în special, studenţilor din străinătate care vor studia la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava prin mobilităţi în cadrul programului Erasmus.
Profesorul a precizat că tarifele de cazare diferă de la un cămin la altul, în funcţie de numărul locurilor din cameră, dar şi de dotările de care dispun, explicând că studenţii beneficiază în camerele căminelor din campusul universitar de conexiune la internet, acces la TV, frigider, băi proprii, dar şi acces la oficii destinate preparării hranei.
El a mai spus că studenţii care vor fi cazaţi în căminele C3 şi C4 au acces şi la spaţiile cu destinaţia spălătorie.
Sursa citată precizează că regimul de taxare pentru cazarea în căminele universitare este diferenţiat, pornind de la statutul studentului.
“Studenţii care studiază în regim bugetat sau fără taxă vor plăti lunar pentru un loc în căminul C1 suma de 140 de lei şi 210 lei în căminul C4 în camerele cu trei locuri şi 220 de lei în camerele cu două locuri, în timp ce studenţii care studiază în regim cu taxă trebuie să achite lunar 270 de lei în căminul C1 şi până la 370 de lei în căminul C4 în camerele cu două locuri şi 350 de lei în camerele cu două locuri în căminul C3”, a spus Purici.
Prorectorul a precizat că studenţii orfani de ambii părinţi, studenţii bursieri ai statului român şi studenţii care studiază în regim fără taxă şi care au părinţii cadre didactice vor achita lunar pentru cazare sume cuprinse între 90 de lei în căminul C1 şi 170 de lei în căminul C4.
Purici a arătat că, în prezent, se fac demersuri pentru realizarea documentaţiei necesare în vederea obţinerii finanţării de la MEN pentru modernizarea căminului C1 din campus.
El a precizat că şi cantina universităţii care are o capacitate de 400 de locuri este pregătită pentru noul an universitar, tarifele fiind menţinute la acelaşi nivel ca în anul academic precedent.
Prorectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava a subliniat că numărul studenţilor din Republica Moldova, 120, care vor învăţa în anul I la studii de licenţă şi masterat în universitatea suceveană este mai mare decât anul trecut.
Purici a spus că este pentru prima dată când la programele doctorale s-au înscris şi au fost admişi cu bursă doi studenţi din Republica Moldova, unul va urma doctoratul în domeniul ştiinţelor economice, iar altul în domeniul ştiinţei calculatoarelor.