Autorităţile sucevene au intrat în alertă din cauza extinderii bolii limbii albastre pe teritoriul României. Un caz a fost semnalat inclusiv în judeţul vecin, Botoşani. Astfel că, prefectul judeţului, Florin Sinescu, a chemat, miercuri, în ședință, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Local pentru Combaterea Bolilor, pentru a pune la punct măsurile de prevenire și de siguranță pentru ca boala să nu ajungă şi la Suceava.
Cu toţii au decis începerea unei campanii de informare în rândul cetăţenilor, mai ales a crescătorilor de animale, pentru evitarea unui astfel de focar, dar şi pentru ca oamenii să ştie ce măsuri trebuie luate în cazul apariţiei bolii.
Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. În prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute în diferite părţi ale lumii. Virulenţa şi rata de mortalitate ale serotipurilor variază considerabil. Boala prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna. Boala limbii albastre se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii, dar cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă de boală. Specia ovinelor este în general cea mai afectată, în timp ce bovinele şi caprele nu prezintă de obicei semne clinice severe de boală chiar dacă poartă virusul de o anumită perioadă. Boala limbii albastre nu afectează oamenii şi nu există riscul ca boala să fie contactată sau transmisă prin carne sau lapte.