Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Fost comandant al lagărului din judeţul Suceava, trimis în judecată. Este acuzat de moartea a 103 persoane

Fost comandant al lagărului din judeţul  Suceava, dar şi fostul şef al lagărului Periprava, Ioan Ficior, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În perioada 1953 – 1955, Ficior a fost comandant al Lagărului Poarta Albă, ulterior ocupând aceeaşi funcţie la Suceava ( ianuarie 1955- martie 1956)  şi Borzeşti, pentru ca în 1958 să ajungă comandant la Periprava, potrivit cugetliber.ro. Anchetatorii spun că Ion Ficior se face vinovat din punct de vedere penal în mod direct de decesul a cel puţin 103 deţinuţi politici, urmare a regimului dur de detenţie.

În calitate de comandant de colonie de muncă, inculpatul Ficior Ioan era direct responsabil de viaţa deţinuţilor. Decesul deţinuţilor politici survenea în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic.

În concret, deţinuţii erau supuşi unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii şi de orice alte persoane, de lumea externă în general, condiţii de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancţiunile fizice crunte pentru abateri minore, hrana deficitară, deţinuţii fiind în permanenţă înfometaţi şi însetaţi, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor şi, nu în ultimul rând, condiţiile de muncă inumane la care erau supuşi aceştia. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani. Deţinuţii nu primeau suficientă mâncare şi apă, dar erau puşi să muncească în condiţii grele de dimineaţă până seara. Aceştia nu se puteau odihni corespunzător, camerele fiind supraaglomerate, şi nu se puteau spăla. Condiţiile insalubre duceau la îmbolnăvirea deţinuţilor, caz în care aceştia erau scoşi la muncă în continuare şi nu primeau îngrijiri medicale. La toate acestea se adaugă violenţele psihice exercitate de Ficior Ioan direct sau prin subalternii săi. Toate aceste elemente luate împreună au provocat moartea mai multor deţinuţi”, precizează anchetatorii.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*