Mai mulți medici trebuie să restituie sume importante de bani, în urma neregulilor constatate în prestarea serviciilor pe luna iulie, la controalele efectuate de Casa Județeană de Asiguri de Sănătate (CJAS) Suceava, a declarat, luni, directorul instituției, Adela Băișanu, scrie Realitatea.net. Activitatea de control s-a desfășurat a fost avizată de Direcția Generală Monitorizare, Control și Antifraudă a CNAS și aprobată de către directorul CJAS Suceava.
S-au efectuat 22 acțiuni tematice de control la medici de familie, medici specialiști din ambulatoriu, laboratoare de analize medicale, farmacii, furnizori de servicii medicale de recuperare și spitale.În cazul a trei medici medici de familie s-a constatat necompletarea corectă și la zi a documentelor de evidență a serviciilor medicale și s-a aplicat ”avertisment”, la prima constatare.
În cazul altor patru medici de familie s-a aplicat sancțiunea de diminuare cu 5% a valorii lunare “per capita” pentru nerespectarea programului de lucru declarat, iar altor zece li s-au aplicat măsuri de recuperare a sumelor reprezentând rețete prescrise fără respectarea protocolului de prescriere a medicamentelor, în valoare de 99.019,60 lei.
Totodată, s-a constatat că cinci asigurați au beneficiat de rețete compensate 90% din prețul de referință, ca urmare a declarațiilor false depuse la medicii de familie și a încadrării acestora în categoria “pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună”. În aceste situații de la asigurați se va recupera contravaloarea a 40% din prețul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, în valoare de 613,96 lei.
S-au mai aplicat măsuri pentru recuperarea sumelor de la trei medici de familie care au emis rețete compensate cu 90% ce se aplică pensionarilor cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei/lună, fără să aibă la fișă declarația pacientului că nu realizează alte venituri, iar alți șase medici vor da banii înapoi deoarece au eliberat compensat rețete cu 90% de două ori în aceeași lună pentru un pacient, în valoare de 2.215,39 lei.
De la alți doi medici de familie se va recupera suma reprezentând servicii neefectuate în valoare de 4.978,96 lei, iar unuia dintre aceștia i s-a și aplicat măsura diminuării 10% a valorii lunare “per capita”. În cazul furnizorilor de servicii medicale în ambulatoriu s-a aplicat un avertisment, diminuarea cu 5% a valorii minim garantată sau restituirea contravalorii serviciilor medicale raportate pentru asigurați internați în spital.În cazul spitalelor s-au aplicat sancțiuni constând în diminuarea cu 1% până la 3% a valorii de contract, în valoare de peste 60.000 lei.