Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Rugăciune contra cost. Câţi bani scot credincioşii din buzunare pentru a-şi face acatiste în bisericile din Suceava

Deşi reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor susţin că acatistele nu trebuie plătite de credincioşi, în mai toate mănăstirile din judeţul  Suceava   se încasează  taxe  care diferă de la un lăcaş de cult la altul. Puţine sunt  edificiile religioase care lasă la îndemâna credinciosului să aleagă cât poate plăti pentru ca rugăciunea sa să fie pomenită timp de 40 de zile.

 

Prinşi în vârtejul rutinei zilnice, dar mai ales în cel al necunoaşterii, ne uităm uneori pe sub sprâncene la fiinţele pe care le credem rudimentare dacă „dau acatiste” la biserică.  Şi numărul celor care plătesc acatiste este suficient de mare,  iar sumele adunate de biserici ajung în buzunarele preoţilor care,  de cele mai multe ori, le folosesc după bunul plac.

La Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava şi la Catedrala din Gura Humorului, taxa pentru acatist este de 1 lei pe zi .

Mi se pare prea mult 40 de lei pentru 40 de zile. Eu prefer să merg la biserica din Rădăşeni unde dai cât vrei. Preotul nu îţi cere bani”, ne-a spus o suceveancă profund nemulţumită de tariful perceput de mănăstire.

Maica care vinde obiecte religioase de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou ne-a spus că taxa este stabilită de conducerea complexului monahal si ea nu face decât să asculte.

Şi la Catedrala Ortodoxă din Gura Humorului se percepe acelaşi tarif pentru o perioadă de 40 de zile.

De asemenea, şi preoţii care stau zilnic la căpătâiul raclei Sfântului Ioan din incinta bisericii susţin că taxa pentru acatist este de 1 leu pe zi.

În schimb, la Biserica Sfântul Nectarie din curtea Spitalului  Vechi  nu este stabilită o taxă . Potrivit tânărului care se află la vânzarea obiectelor religioase, fiecare credincios dă cât vrea.

 

Preoţii susţin că acatistul înseamnă rugăciune către Maica Domnului sau către alţi sfinţi şi are o putere pe care mulţi oameni au cunoscut-o prin experienţă. Stareţul Mănăstirii Sfântul  Vasile din Leucuşeşti, judeţul Suceava, spune că rugăciunea trebuie să fie clară, iar credinciosul să se exprime direct. Nu se citeşte acatistul ca pe o poezie, ci trebuie înţeles. Rugăciunea lui trebuie să fie preţioasă, căci „Lui Dumnezeu trebuie să-i dăm ceea ce avem mai de preţ: mintea unită cu inima prin rugăciune în Duhul Sfânt. Acatistele sunt rugăciuni prin care cerem mijlocirea Sfinţilor pe lângă Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbăvi la vreme de nevoie şi de necaz. Ele nu fac parte din rânduiala celor şapte Laude şi nici din celelalte slujbe ale sărbătorilor de peste an, ci se citesc la orice vreme, în afara ceasurilor de slujbă ale bisericii, la dorinţa credincioşilor, pentru feluritele lor nevoi, spune  părintele Ioil.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*