Noul prim procuror al Parchetului de pe langă Tribunalul Suceava, Lucian Stănescu, a declarat, joi, în cadrul unei întalniri informale cu presa, că are un plan managerial pe care vrea să îl pună în practică. Unul dintre obiectivele imediate și importante din prisma noului șef ţine de relațiile cu presa, care vor fi în concordanță cu legislația în vigoare şi vizează, totodată, desemnarea unui purtător de cuvant în persoana procurorului Cristina Maria Ciornei și organizarea unei conferințe de presă lunare .
„Operaționalizarea Biroului de Presă pe care îl instituie Legea 544 si regularizarea conferințelor de presa a institutiei cel puțin odată pe lună in conformitate cu legislatia aferenta. Ca orice început de drum și proiectul meu de management nu face rabat de la aceste comandamente de a respecta și a contribui cu toate eforturile la punerea în practică a obiectivelor sectoriale care revin Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava în ierarhia Ministerului Public si ele constau in exercitarea competentelormateriale si functionale a urmarii penale si supravegherea cercetaarii penale in cauzele de competenta a acestei unitati de parchet la care se adauga o importanta contributie manageriala care vizeaza reglarea volumelor de activitate a parchetelor din circumscriptii in sensul sesizarii dezechilibrelor care se pot produce datorită lipsei de personal asupra incarcarii unor parchete locale si a preluarii unor dosare in vederea efectuării urmăririi penale din sarcina acestor parchete la parchetul nostru in vederea degrevării si a reechilibrării volumelor de activitate .Aceste preluări au un temei legal in Codul de Procedură Penala si ele trebuie efectuate cu respectarea acestor dispozitii legale. Personal, imi propun sa dezbat ideea preluarii dosarelor penale din competenta parchetele locale in colegiul de conducere ,tocmai pentru a evita orice fel de arbitrariu. Ar fi cat mai democratic si consultativ in raport cu colegii mei. În primul rand Parchetul de pe lîngă Judecătoria Suceava care a cel de fond al municipiului reședință de județ a fost dintotdeauna supraîncărcat, din punct de vedere al competitivității, probabil mai este și Parchetul de pe langa Judecatoria Radauti . Incercăm să reechilibrăm prin preluarea dosarelor de urmărire penală . De exemplu, la Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava avea in competenta materiala ca subiect in cauze subofiterii de politie iar Parchetul de pe langa Curtea de Apel,conflictele de interese care acum sunt din nou de competenta parchetelor locale”, a spus Stănescu.
Un alt obiectiv se referă la o deschidere către partenerii Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava si anume cu organele de urmarire penala sau alte structuri informative cum ar fi IPJ, SRI etc.
„Suntem antrenați, dar este loc de mai bine. Dincolo de deschiderea către parteneri sunt și alte structuir civile neguvernamentale care au preocupări în zona de interes a Ministerului Piublic cum ar fi Agenția națională Anntidrog sau Agenția pentru Combaterea Traficului de Persoane. Crearea unui parteneriat cu Universitatea Ștefan cel Mare Suceava în vederea creării unui sistem de parteneriat pentru adoptarea unei culturi judiciare euroepne despre care vorbește și programul de la Stokolm. La Suceava este deja un master în sepcializarea drept european. Crearea unui portal similar instanțelor unde vor fi publicate informații de interes public”, a spus Stănescu.