Unicom Holding Voluntari, cel mai mare creditor al societăţii comerciale Termica, aflată în insolvenţă, solicită autorităţilor sucevene să revoce procedura de licitaţie pentru concesionarea serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice produse în sistem centralizat în municipiul Suceava. Cererea se referă şi la studiul de oportunitate, caietul de sarcini, contractul cadru şi regulamentul serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, toate fiind considerate drept nelegale.
De ce s-a supărat Unicom
Mai mult, Unicom Holding cere revocarea HCL nr. 214/2013 privind aprobarea gestiunii prin concesionare a serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice produse în sistem centralizat.
Reprezentanţii companiei precizează că la începutul sezonului rece 2013-2014, autorităţile sucevene au refuzat să se ralieze la propunerea de încetare de comun acord a contratului de concesionare nr. 33.689 din 14 decembrie 1999. În aceste condiţii, Termica şi-a continuat activitatea şi a adunat datorii „care nu pot fi recuperate decât prin restructurarea şi reorganizarea societăţii şi, implicit, continuarea activităţii, în vederea producerii de venituri şi achitării datoriilor existente către creditori”.
Detalii contractuale
Unicom Holding susţine că procedura de atribuire prin licitaţie public deschisă este ilegală, întrucât „nu se poate hotărî concesionarea unui serviciu public care face obiectul unui contract de concesiune aflat în curs de derulare”. Contractul de concesionare a fost încheiat pe 14 decembrie 1999 şi are o durată de 30 de ani. Legea serviciului public de alimentare cu energie termică stipulează că toate „contractele de concesiune aflate în derulare operează până la expirarea sau, după caz, până la rezilierea lor”. Primăria nu a oferit încă un răspuns.
„Având în vedere că nu există nicio hotărâre judecătorească prin care s-a dispus încetarea/rezilierea contractului de concesiune nr. 33.689 din 14 decembrie 1999, considerăm că este nelegal să fie desfăşurată o procedură de atribuire a unui nou contract de concesiune, care s-ar suprapune peste contractul de concesiune existent” – extras din plângerea Unicom Holding.
sursa: ziarulevenimentul.ro