Cateva mii de spectatori au fost prezenți în week-end pe Hipodromul din Rădăuți pentru a admira cele peste 60 de echipe cal -călăreţi care s-au întrecut la a XIV-a ediţie a Concursului Hipic Cupa Bucovina Romsilva, intrată de mai mulţi ani în calendarul Federaţiei Ecvestre Române . De la an la an va beneficia, de la un an la altul de o atenţie sporită din partea Direcţiei Silvice Suceava.
Câştigătorul din acest an al Cupei Bucovina – Romsilva a fost Stefan Leonte, din echipa Romsilva. Pe locul doi s-a clasat Raul Ilioi, de la CSM Sibiu, iar pe locul trei Radu Ilioi, de asemenea de la CSM Sibiu. Inginerul Cristian Tomniuc, şeful biroului Cai de rasă din cadrul Direcţiei Silvice Suceava a arătat că la această ediţie, premiile au fost în valoare totală de 25.000 de lei. Concursul de sărituri peste obstacole “CUPA BUCOVINEI – ROMSILVA”, organizat de către Clubul Hipic -ROMSILVA – filiala Herghelia Rădăuţi, din structura Direcţiei Silvice Suceava, a devenit de-a lungul anilor o competiţie tradiţională de prim rang în cadrul calendarului copetiţional al Federaţiei Ecvestre Române, ediţia a -XIV-a, reprezentând o etapă importantă în cadrul campionatului naţional pentru disciplina – sărituri peste obstacole.
“Infrastructura competitivă destinată sportului hipic, locul încărcat de istorie, precum şi publicul numeros, determină în fiecare an participarea unui număr mare de sportivi şi de cai de valoare, arbitri şi tehnicieni ai Federaţiei Ecvestre Române, cu prestigiu profesional. Pentru sportivii şi caii Clubului Hipic -ROMSILVA-, evenimentul organizat de către Herghelia Rădăuţi, din structura Direcţiei Silvice Suceava reprezintă din punct de vedere tehnic una dintre etapele importante pentru testarea aptitudinilor precum şi de ierarhizare a nivelului de pregătire în cadrul sistemului hergheliilor şi depozitelor de stat administrate de către RNP – Romsilva”, a explicat directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Cum am spus deja, la ediţia din acest an s-au prezentat peste 60 de cai apaţinând de 11 cluburi de prestigiu din ţară, respectiv : Sibiu; Horodnic și Suceviţa-județul Suceava, Iaşi, Neamţ, Tg –Mureș, Botoşani, Rădăuți
Directorul Direcției Silvice Suceava ,Sorin Ciobanu a declarat că manifestarea a devenit deja o manifestare hipică de tradiţie.
„Ne bucură faptul că, după preluarea de către Regia Naţională a Pădurilor – Direcţia Silvică Suceava a hergheliilor de la Lucina şi Rădăuţi, activitatea hipică, de creştere a cailor de rasă dar şi organizarea tot mai des a competiţiilor hipice au fost revigorate. Acest fapt a condus la păstrarea patrimoniului genetic din cele două herghelii, iar prin competiţiile hipice organizate de noi cu regularitate, s-a reuşit o eficientă promovare a acestui important patrimoniu genetic naţional”, a declarat Ciobanu. El a mai arătat că an după an, numărul participanţilor la competiţiile hipice organizate de Direcţia Silvică Suceava este tot mai mare, în acest fel ajungându-se la creşterea standardelor competiţionale ale acestor concursuri.