Procurorul Dumitru Dâmbu,judecătorul Bogdan Bărbuță și omul de afeceri Costel Babiuc reținuți pentru 24 de ore de procurorii bucureșteni,urmând ca astăzi să fie duși în fața instanței cu propunere de arestare preventivă.
După mai multe ore de audieri, primarul din Rădăuți,democrat liberalul Aurel Olărean, a fost lăsat în libertate.În aceeasși situație s-a aflat și medicul stomatolog Luchian și polițistul de frontieră,comisarul Mihai Prelipcean. Niciunul din cei audiați și reținuți nu au făcut vreo declarație la ieșirea din DNA. Si judecătorul Daniela Prandea a fost dusă la audieri însă aceasta se pare că a fost lăsată în libertate.
Cei trei magistraţi aflati în vizorul DNA ar fi acceptat şi mite derizorii, cum ar fi ouă şi găini, pentru a măslui decizii în dosare de retrocedari. La București au fost duse și alte persoane printre care şi o bătrână de 80 de ani care după audieri nu avea bani cu ce să se întoarcă acasă,femeia fiind ajutată cu bani de către avocat.
Duminică, au avut loc 14 percheziţii în Rădăuți și Suceava, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie judiciară, acestea având loc la sediile unor instituţii judiciare, societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane
Judecătorul Bogdan Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, a fost reţinut, duminică seară, de procurorii anticorupţie, după ce ar fi pronunţat, în mod nelegal, 69 de hotărâri judecătoreşi prin care i-a recunoscut unui om de afaceri dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 de hectare. Conform ordonanţei de reţinere, între 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, judecătorul de la Judecătoria Rădăuţi, a pronunţat, ajutat de un om de afaceri, un număr de 69 favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influenţă avea interes.
În plus, susţin procurorii anticorupţie, judecătorul Bogdan Bărbuţă a primit de la o altă persoană suma de 500 euro şi produse alimentare – ouă, carne de porc, găini-, bunuri în schimbul cărora a soluţionat în mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi. Totodată, el a dat asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluţionarea recursului pentru a menţine soluţia favorabilă emisă în fond.
“În 19 martie, respectiv, 14 aprilie 2014, o altă persoană i-a înmânat judecătorului Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică produse alimentare (35 ouă şi miere), respectiv, suma de 1.000 euro, în schimbul promisiunii că acesta din urmă va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, învestit cu soluţionarea unui dosarul în care fiul cumpărătoarei de influenţă avea calitatea de reclamant”, potrivit DNA.
Anchetatorii au ajuns şi la concluzia că în martie, Bărbuţă a promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuţi pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitatea de pârât.
Judecătorul urmează să fie prezentat, luni, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel Bucureşti.
“În cauză continuă efectuarea de acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, potrivit DNA.
Și omul de afaceri Arcadie Plămadă este în colimatorul procurorilor DNA. Ieri,primarul Aurel Olărean a confimart telefonic că ancheta vizează improprietărirea lui Plămadă cu un imobil din centrul orașului Rădăuți,respetiv, sediul bibliotecii municipale, caz în care se prezumă că primăria a făcut non – combat. Din acest motiv s-ar fi produs descinderea de la primărie, procurorii căutând aici acte şi probe care să îi lămurească asupra modului în care s-a făcut această afacere în justiţie, începută pe vremea lui Mihai Frunză şi finalizată în favoarea afaceristului Plamadă, în mandatul actualului primar, Aurel Olărean.
Magistraţii rădăuţeni cercetaţi ar fi implicaţi în cauză pentru că au oferit soluţii favorabile patronului Plămadă. Pe de altă parte, o avocată, Izabela Vega, soţia unui preot din localitate, ar fi implicată şi într-o serie de tranzacţii cu terenuri problematice, la limita dintre comunele Marginea şi Suceviţa.