Conferinţa europeană pentru electromobilitate în oraşele urbane din Europa, desfăşurată la Bruxelles, a fost un bun prilej de comunicare cu reprezentanţii Comisiei Europene, a declarat, din Belgia, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, adăugând că prezenţi la manifestare au fost mai mulţi reprezentanţi ai forului executiv al Uniunii Europene.
Lungu, care în perioada 3-6 iunie, se află într-o vizită în Belgia, a precizat că – pe tema amintită – a avut discuţii cu Magda Kopczynska, directorul responsabil din partea Comisiei Europene, pentru acest proiectul respectiv.
La conferinţă au participat, de asemenea, şi reprezentanţi ai furnizorilor de autobuze electrice cum ar fi Skoda, Solaris, Volvo şi Irizar, aceştia prezentând atât variante electrice, cât şi hibrid, pentru mijloace de transport în comun de capacitate mare.
“Sunt încrezător că, anul viitor, vom putea implementa acest proiect, care constă în achiziţionarea unui nou parc auto pentru municipiul Suceava. Avem asigurări din partea domnului Matthew Noon, directorul programului EVUE, că va sta în contact permanent cu reprezentanţii Uniunii Europene, pentru implementarea acestui proiect”, a spus Lungu.
Municipalitatea suceveană este partener în proiectul “EVUE – Mijloace de transport electric în zonele urbane din Europa”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de cooperare teritorială “Urbact II”.
“Urbact II” este un program de cooperare teritorială care creează premisele schimbului de experienţă şi cunoaştere între oraşele europene, în domeniul dezvoltării urbane durabile şi care se realizează în cadrul unor reţele europene relevante în domeniu de la nivel local, regional şi central. În acest sens, municipiul Suceava a elaborat, împreună cu parteneri din Marea Britanie, Grecia, Suedia şi Germania, un proiect de implementare a unor măsuri care vizează dezvoltarea de strategii durabile şi dinamice a mijloacelor de transport electrice.
Demersurile au drept scop informarea cetăţenilor şi întreprinzătorilor vizavi de impactul pe care traficul rutier îl are asupra mediului, scopul fiind reducerea poluării, reînnoirea parcului auto şi promovarea transportului ecologic. Proiectul va fi pus în practică de un consorţiu format din autorităţi locale din Westminster(Marea Britanie), Zografou(Grecia) Stockholm(Suedia), Frankfurt(Germania) şi Suceava(România).