Joi 31 Octombrie 2024, Actualizat 12:00 am

,,Micul Poliţist”, concurs organizat de poliţiştii suceveni la mall

Personalitatea copilului începe să se contureze după vârsta de 2 ani, vârstă la care copilul începe să perceapă şi să fie atent la ceea ce se întâmplă în jurul său.

Personalitatea delincventului minor este rezultatul unei îmbinări neizbutite, a tuturor factorilor care concură la formarea personalităţii umane, îmbinare care dă naştere unei personalităţi temporar imperfecte care îmbină greutăţi de diferite grade în procesul de adaptare la cerinţele vieţii în societate, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

Având în vedere aceste considerente, poliţiştii consideră tot mai importantă activitatea de informare şi responsabilizare a tinerilor cu privire la riscul infracţional şi victimal încă de la cele mai fragede vârste.

Tocmai de aceea au fost iniţiate activităţi interactive în care copiii şi poliţiştii relaţionează în mod direct, într-o abordare modernă de implementare a conceptului preventiv.

În baza programelor de prevenire a delincvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar iniţiate la nivelul IPJ Suceava, la data de 1 Iunie – cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, în incinta Iulius Mall Suceava a fost organizat concursul ,,Micul Poliţist”. Concursul s-a adresat copiilor din clasele pregătitoare şi a urmărit dezvoltarea abilităţilor personale şi de comunicare ale elevilor.

În incinta Iulius Mall a fost amenajat un stand specializat peste 250 de copii participând la activitate. Copiii au trebuit să răspundă la întrebări adresate de poliţişti cu privire la norme minime preventive. Spre bucuria poliţiştilor copiii au dovedit că deţin cunoştinţe de legislaţie rutieră şi manifestă interes faţă de instituţia Poliţiei. Toţi copiii au primit premii (jucării fin pluş, articole de papetărie, rechizite).

Totodată, poliţiştii au purtat discuţii şi cu părinţii, oferind  sfaturi şi recomandări utile în special cu privire la problematica dispariţiilor de minori şi a plecărilor voluntare de la domiciliu a acestora.

Familia este prima care trebuie să vegheze la formarea şi modelarea personalităţii copilului. În perioada adolescenţei, continuă în ritm alert procesul de desăvârşire a personalităţii individului. Apar aşa numitele ” crize ” ale adolescenţei, care apar şi în raport cu situaţia familiei, cu societatea în care trăieşte  adolescentul. În această perioadă în care a crescut capacitatea de abstractizare şi sinteză, când copilul devine puternic, capabil de eforturi mari, colectivul în care învaţă, grupul de prieteni îşi pune amprenta pe formarea personalităţii. Tot acum gândirea lui, păstrează o doză mare de subiectivism, în această privinţă exemplul de obiectivitate al părinţilor şi profesorilor fiind foarte important. Toate frământările adolescenţei duc la cristalizarea personalităţii, la formarea unui ideal de viaţă şi al unui sistem de valori care nu se schimbă ulterior.

În cazul în care copilul creşte şi se dezvoltă în condiţii nesănătoase, într-o familie dezbinată, când influenţat negativ de colegi, de prieteni, etc., personalitatea poate deveni aceea a unui infractor.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*