Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

FOTO Catapeteasmă și icoane cu foiță de aur de 24 de karate la Biserica Militară din Suceava

Biserica Militară din Suceava este catalogată la nivelul Ministerului Administrației și Internelor ca fiind cea mai mare din țară. Unică în țară o face și interiorul acesteia, catapeteasma și toate icoanele pictate fiind cu foiță de aur de 24 de karate. Lăcașul de cult  purtând numele „Sfântului Iosif de la Partoş” din apropierea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Suceava a fost ridicat de-a lungul a mai bine de zece ani, iar lucrările fiind coordonate de părintele militar Ovidiu Iacob.  Fața bisericească a venit de la o biserică „civilă” din  Stroiești, iar ulterior, în urma unui concurs susținut la Patriarhia Română pentru postul de preot militar la Grupul de Pompieri Suceava, a fost angajat la ISU Suceava.  A fost încadrat pe funcție  cu gradul de locotenent-colonel dat fiind faptul că are studii superioare și chiar dacă a îmbrăcat hainele preoțești nu se sfiește se însoțească echipele la intervenții.

„Chiar dacă nu pot să intervin practic însă îi ajut de pe margine și îi încurajez”, ne-a destănuit preotul militar.

Chiar dacă nu este îmbrăcat în uniforma militară, preotul susține că îi place să meargă cu colegii de detașament de la pompieri să meargă la intervenții.

Nu tot timpul pot să merg cu ei pentru că pleacă imediat ce primesc apelul și nici nu prea au locuri în plus. Dar la fișa postului nu figurează să intervin la evebimente însă îi susțin moral și servanții când mă văd printre ei se bucură. Ei știu ce au de făcut dar trebuie să mă <lipesc>eu de ei să mă ia”, ne-a mai spus preotul paroh .

Catapeteasma a fost lucrată cu migală de meșteri pricepuți cu foiță de aur de 24 de karate. „Din câte știu este unică nu numai în județ ci și în țară, nu am cunoștințe să mai fie vreun lăcaș de cult. Este o lucrare specială din lemn de tei pe care a fost pusă foiță de aur  și a costat doar foița de aur pentru catapeteasmă și raclă suma de   20.000 de euro.   Și toate icoanele pictate din interiorul biserici sunt cu foiță de aur. Pictura ne-a costat peste 200.000 de euro. Candelabrul a fost cumpărat de la Cernăuți la un preț de 2.000 de euro,mult mai ieftin ca la greci unde ajunge chiar și 20.000 -30.000 de euro.  Dat fiind faptul că biserica este ridicată în cea mai mare parte din contribuția militarilor de la toate structurile din județul Suceava se cuvinea ca aceasta să aibă ca patron pe Sfântul f. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş“ . Biserica a fost ridicată timp de 13 ani”, ne-a spus preotul Ovidiu Iacob care a împlinit deja 10 ani de când slujește la acest lăcaș de cult.

Lumânări gratuite

 

La Biserica Militară din  Suceava enoriașilor li se împart gratuit lumînări. Preotul paroh Ovidiu Iacob a afirmat că după o discuție cu generalul Ioan Burlui, șeful ISU Suceava,pe atunci colonel ,s-a decis ca atunci când cadrele militare vin să se roage să primească gratuit lumânări având în vedere că ei contribuie la ridicarea bisericii. Și așa a rămas și astăzi. nu numai pentru militari ci și pentru ceilalți din oraș care vin să se roage sau să asiste la slujbă. „Este bine pentru colegii noştri şi pentru toţi cei care trec pragul bisericii ca lumînările să nu fie plătite. În cazul în care consideră că ne pot ajuta cu ceva există o cutie unde se pot face donaţii. O dată pe lună, cutia se desface şi cumpărăm alte lumînări. Biserica aparține unității,iar  cheltuielile sunt suportate de unitate. La celelalte biserici se plătesc, pentru că este vorba despre salarizarea preotului, de curent electric şi căldură”. La noi, biserica este în inventarul ISU, eu fiind angajat al unităţii. De aceea, sîntem mai relaxaţi din punct de vedere financiar”, a spus fața bisericească.

 

Piatra de temelie a Bisericii militare „Sfântul Iosif de la Partoş“ din Suceava a fost pusă de IPS Pimen în luna aprilie a anului 2000,fiind sfințit la mijlocul lunii septembrie 2013. Sfântul lăcaş s-a ridicat cu ajutorul şi jertfa cadrelor din Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, a fost oferit sprijin din partea pompierilor, poliţiştilor şi jandarmilor, angajaților  Serviciului Român de Informații ,cadre de la Centrul Militar Județean din municipiul Suceava.  Nu au lipsit și sponsorii între care Primăria, Consiliul Județean dar și câțiva oameni de afaceri.

La început s-a vrut o capelă, dar inima largă şi iubitoare de Dumnezeu a făcut ca aceasta să devină, cum o numesc cei de la minister, o «catedrală a Ministerului Afacerilor Interne». Edificiul este cea mai mare biserică militară din cadrul Ministerului de Interne, ca dimensiune şi ca arhitectură, având 28 de metri lungime, opt metri lăţime şi, în vârf, crucea atingând 32 de metri, respectând arhitectura bucovineană. Ridicarea acestei biserici s-a făcut cu greutăţi. În zilele de sărbătoare şi în duminici, la slujbe participă cadrele de la Pompieri, din Poliţie şi din Jandarmerie care sunt în tură în zilele respective“, a spus pr. militar Ovidiu Iacob .

Despre  Sfântul Iosif de la Partoș se spune că a stins cu rugaciunea sa focul ce cuprinsese partea de apus a Timisoarei, după ce a ieșit din Biserica cu Sfintele Taine în mâini. Bunul Dumnezeu ar fi trimis o ploaie puternică care a stins focul. În Biserica Militară din Suceava se află o părticică din moaștele Sfântului Iosif de la Partoș primite ca donație din partea Mitropoliei Banatului.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*