În mai multe localități din Bucovina, de în zilele de Paște se dă de pomană de sufletul morților. Rudele celor decedați merg la cimitir și îmbracă mormântul cu pomeni: ouă roșii, cozonac, colăcei și rachiu.
Pentru sătenii din satul sucevean Călinești Enache cea mai mare sărbătoare de sfintele sărbători ale Paștelui este la cimitir. Toţi fiii satului vin din alte localităţi pentru a fi la mormintele celor din familie.
Cimitirul devine cel mai important loc din sat, se umple de sătenii care aşteaptă ca preotul să treacă pe la fiecare mormânt pentru a rosti o rugăciune pentru cei trecuţi în altă lume.
Vânătorii de pomeni nu lipsesc nici din acest cimitir şi fac un alai ciudat care, uneori, îi mai încurcă pe cei aplecaţi deasupra mormintelor.
„ Pomenile se fac așa de când mă știu eu pe lume.. tot aşa se aducea şi atunci, cozonac… ce are omul şi ce poate …În timpul anului se mai dă de pomană când poţi, dai şi sâmbăta… când ai, dai. Se dă la Moşii de vară, se dă de pomană şi la Moşii de iarnă când facem plăcinte. Uite acu, sâmbăta am dat de pomană, la Moşii de vară, dar nu am fost în cimitir, numai astăzi venim aici cu toţii”, a spus Cristina Daniliuc, originară din acest sat.