Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Viaţă printre şobolanii din casele Primăriei

20 de familii, care au aproximativ 100 de copii, locuiesc într-un focar de mizerie, în care colcăie şobolanii * asistaţii social dorm în fosta cazarmă militară din Rădăuţi * Primăria a transformat clădirile militare în locuinţe sociale

Sărăcia este haină grea, însă atunci când face casă bună cu mizeria şi cu boala, problema se complică, iar rezolvarea pare imposibilă. Un astfel de sentiment de neputinţă o încercă pe Niculina Pleşca. Femeia locuieşte împreună cu soţul şi cu una dintre fetele ei într-o clădire din fosta cazarmă militară a Rădăuţiului. Clădirea, aflată pe lista monumentelor de patrimoniu, este într-o stare deplorabilă. Tencuiala a căzut, zidurile sunt pline de găuri, iar piatra se desprinde bucată cu bucată. Ca să ne arate cât de gravă este problema, femeia de 52 de ani a dat deoparte perdeaua cu care a încercat să ascundă zidurile ciobite din holul casei sale. „Să vă uitaţi, să vadă o lume întreagă în cel hal trăim noi. În mizerie. De aici strâng în fiecare zi câte o căldare de pietre şi de gunoaie care cad din zidul casei”, ne-a spus disperată femeia.
Greu de crezut, dar aceasta nu este cea mai mare problemă a asistaţilor din fosta cazarmă. Pereţii celor două camere în care dorm membrii familiei Pleşca sunt pline de igrasie. Apa a pătruns în tencuială. Din cauza umezelii, aerul din camere este greu de respirat. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât fata soţilor Pleşca este măcinată de o boală cumplită: cancer. Femeia are 32 de ani şi stă la pat. Din când în când îşi roagă părinţii să deschidă uşa, ca să intre aer curat în cameră.
Televizorul este tot timpul pornit în încăpere pentru ca zgomotul să ţină la distanţă şobolanii, care se plimbă prin cameră chiar şi ziua în amiaza mare. „Nu-mi mai este teamă de şobolani. M-am învăţat. Las oala cu mâncare pe plită şi găsesc capacul dat deoparte. Nu-mi mai vine să mănânc”, spune femeia.
Familia Pleşca locuieşte de vreo patru ani în fosta cazarmă. „Am venit după ce apa ne-a luat casa la inundaţii”, a completat Niculina.
100 de copii trăiesc în mizerie
Î
n total, în cele trei clădiri din fosta cazarmă locuiesc 20 de familii asistate social.
„Fiecare familie are cam cinci copii”, ne-a declarat Lucia Ruscior, reprezentantul Serviciului „Spaţii Locative” din cadrul Primăriei Rădăuţi. În mizeria din cazarmă se zbat aproximativ 100 de copii. „În casă pereţii sunt umezi. Îmi este teamă pentru sănătatea copiilor. Cum să nu-mi fie?”, ne-a spus Mihaela Bartolomei, mamă a trei copii.
În curtea interioară a fostei cazarme există un munte de gunoi. Oamenii spun că primăria ar trebuie să ridice deşeurile, întrucât ei sunt chiriaşi. De cealaltă parte a baricadei, reprezentanţii administraţiei locale susţin că de curăţenie trebuie să se ocupe asistaţii. „Ei trebuie să-şi facă curăţenie. Noi ridicăm gunoiul”, ne-a spus Lucia Ruscior. Numai că gunoiul din cazarmă nu a fost ridicat de foarte mult timp şi se vede cu ochiul liber. Cât despre starea clădirilor care aparţin Primăriei şi unde asistaţii stau în chirie, Lucia Ruscior ne-a spus că renovările ar costa 220.000 de euro. „Le scădem din chirie dacă aduc îmbunătăţiri clădirilor”, a transmis reprezentantul de la Spaţiu Locativ.
În mod evident, săracii nu au bani ca să-şi renoveze casele. Dacă aveau nu ar fi stat în focarul de mizerie din cazarmă. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava va face un control în spaţiile care aparţin Primăriei Rădăuţi. „Colegii mei de la Rădăuţi nu ştiau de această situaţie. Dumneavoastră ne-aţi semnalat-o. Luăm legătura cu autorităţile locale. Vrem să prevenim izbucnirea unor focare epidemice”, ne-a declarat Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava.

„Traiul în aceste condiţii implică riscuri majore de îmbolnăvire, începând de la infecţii respiratorii dintre cele mai grave, tuberculoză, şi până la hepatită” — Cătălina Zorescu, directorul adjunct DSP Suceava

ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*