La Suceava se va desfășura prima ediție a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a semnat, joi, un protocol de colaborare, în aceste sens cu conducerile UNATC Bucureşti,UNATC, USV Suceava și Muzeului Bucovinei. Manifestarea se va desfăşura în perioada 5-12 iulie, fiind aşteptaţi aproximativ 100 de tineri, actori sau viitori profesionişti ai scenei.
Proiectul este finanţat cu 150.000 lei de Consiliul Judeţean, prin Muzeul Bucovinei, şi are ca parteneri instituțiile semnatare ale protocolului: Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UANTC) “I.L. Caragiale”.
La semnarea proiectului au fost prezenţi rectorul UNATC Bucureşti, Adrian Ioan Titieni, decanul Facultăţii de Teatru de la UNATC, Paul Chiribuţă, rectorul USV, Valentin Popa, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor.
“E un concept prin care Suceava să pună o ancoră importantă în zona naţională şi internaţională, pe partea de teatru. Prima ediţie va fi una de debut, dar ne va pune în situaţia de a anticipa noi provocări şi formate de dezvoltare. Festivalul o sa creeze o emulaţie în rândul şcolilor. Una din chestiunile acceptate a fost de a juca şi în spaţii neconvenţionale. E un efort din partea actorilor, dar cred în ideea de a ieşi cu cultura în stradă, la cetăţean”, a spus Cătălin Nechifor.
“La Festivalul de teatru vor participa cele mai importante şcoli de teatru din România, Repulica Moldova, Ungaria, Marea Britanie şi Rusia. Anglia și Rusia sunt experți în acest domeniu dar noi nu ne considerăm mai prejos și creaăm un evenimen care să pară o a doua ediție nu una pilot. Este o întâlnire pe care sucevenii deschis-o,mai degrabă și e atâta nevoie de întâlnire a oamenilor de pe acest palier al arteor.Acest prim pas să fie o provocare pentru un lanț al întlnirilor viitoare.”, a spus decanul Facultăţii de Teatru a UNATC, Paul Chiribuţă.
Rectorul USV, Valentin Popa, a declarat că instituţia pe care o conduce va asigura cazarea participanţilor, precum şi sălile în care se vor defăşura spectacolele.
“Ne preocupă, de mulţi ani, activitatea culturală. Avem o echipă de teatru, de studenţi amatori, care va avea multe de învăţat. Noi vom asigura cazarea şi sălile pentru spectacole. Va fi cel puţin o săptămână de teatru la Suceava, un fel de festival de la Sibiu, pe care îl dorim permanentizat”, a spus rectorul Universității Ștefan cel Mare Suceava.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a promis că, din 2016, muzeul va putea oferi spaţii pentru reprezentaţiile unor piese de teatru.
“Anul trecut, am avut o săptămână de teatru la Suceava. Noi sperăm la un festival, în adevăratul sens al cuvântului. E o componentă care, acum, lipseşte din portofoliul muzeului. Din 2016, muzeul va oferi una din sălile importante şi moderne, dar şi Cetatea de Scaun a Sucevei poate oferi spaţii interesante pentru trupele de teatru”, a spus Ursu.
Rectorul UNATC Bucureşti, Adrian Ioan Titieni a precizat că suma pe care o cheltuie Suceava pentru un asemenea festival este cu mult mai mică față de cât ar trebui să se aloce însă este un prim pas în susținerea unui asemenea eveniment de amploare.