Luni, la sediul AJOFM Suceava a avut loc Conferinta proiectului ”Oportunităti în formare si ocupare în meseria de electrician în constructii”, implementat de Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România, UDUR, în parteneriat cu AJOFM Suceava, S.C. Formazione Progresso si Filcams CGIL Italia.
Deschiderea conferintei a fost realizată de Carmen Stoian, reprezentantul legal al beneficiarului proiectului, care a arătat implicarea UDUR în diferite activităti si proiecte, precum si dorinta acestei organizatii de a veni în sprijinul sucevenilor din mediul rural care au dorit o nouă calificare, certificată. Complementare educatiei de bază sunt si competentele de comunicare în limba română si italiană.
Din interventiile partenerilor, directorului AJOFM Suceava, Mirela Adomnicai, a rezultat implicarea acestora în formarea profesională a tinerilor, somerilor sau a persoanelor ocupate în agricultura de subzistentă. Totodată, au fost prezentate exemple de bune practici si proiecte de succes implementate până în prezent, pe alte domenii, calificări si meserii.
Oportunitatea proiectului a fost relevată si de Marius Vatavu, reprezentantul firmei de consultantă care a asigurat medierea pentru un număr de 200 persoane, dintre care a fost ales grupul tintă. Formabilii au fost cca. 100 de persoane din comunele judetului Suceava, care se află în căutarea unui loc de muncă mai bun. Acestia au parcurs cursurile gratuite oferite prin proiect, au fost certificati în meseria de electrician în constructii. Certificatele sunt recunoscute de Ministerul muncii, familiei, protectiei sociale si a persoanelor vârstnice, precum si de Ministerul educatiei nationale, cursurile fiind acreditate de către CNFPA.
Din 200 persoane a fost ales grupul tintă din care au participat 25 persoane la cursurile de formare in meseria de electrician constructii, 25 de persoane la cursurile de comunicare in limba oficiala si 50 persoane la cursurile de comunicare in limba italiana.
Cursurile pentru electricieni au fost finalizate in data de 27 martie 2014, la Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” din Suceava, formator fiind domnii profesori Ovidiu Arganisciuc si Magazin Dragos. Proiectul a continuat cu formarea teoretică si practică, evaluarea si certificarea cursantilor, acestia urmând a fi înscrisi într-o bază de date. A fost realizata o bursă a locurilor de muncă într-una dintre comunele implicate în proiect in localitatea Maritei, comuna Darmanesti avand ca finalitate integrarea pe piata muncii a minim 12 persoane, în România si Italia.
O parte dintre persoanele înscrise la cursuri, prezente la această activitate, au reiterat nevoia de recalificare si de reconversie, de adaptabilitate si de mobilitate ocupatională, prin scurta prezentare personală sau a unor fragmente din experienta profesională dobândită până acum în tară si în străinătate, se arată într-un comunicat de presă.