O femeie din localitatea suceveană Fundu Moldovei susține că a fost botezată de Majestatea Sa, Regele Mihai. Mihaielena Voloşenciuc, (60 de ani), poreclită „Regina” ne-a spus cu amărăciune că nu a apucat, însă niciodată până acum, să-i spună „naşule”.
Ea a povestit cum regele a desemnat trei reprezentanţi al Casei Regale să o boteze şi cum i-a fost schimbate numele din Verginia în Mihailena, după numele naşului şi a mamei acestuia, la solicitatea celor trimişi de Regele Mihai.
Săteanca l-a văzut o singură dată pe rege, în urmă cu câţiva ani, când Excelenţa Sa însoţit de Regina Ana au vizitat oraşul Câmpulung Moldovenesc. Cu sprijinul primarului de atunci, Piticari a avut un moment în care s-a prezentat şi a dat mâna Regelui, iar Reginei Ana i-a oferit un buchet de flori. Cu tristeţe în suflet, femeia susţine că se aştepta ca la numărul mare de scrisori care le-a trimis la adresa Casei Regale să primească răspunsuri însă a primit în 1992 o singură scrisoare ş de două ori câte 5.000 de lei.
Voloşciuc Mihaielena este mamă a patru copii, are şapte nepoţi şi un strănepot. Locuişte singură pentru că cei care i-a adus pe lume trăiesc în alte judeţe şi toţi au rămas şomeri.
“ Eram al 13-lea copil al părinţilor mei ,Vasile şi Elisabeta şi exista la acea vreme,o tradiţie în sat ,ca la familiile cu mulţi copii, naşii să fie ştabi mari sau chiaburi cum se mai zice la noi. Pe tata îl învăţase cineva din sat să pună să mă boteze Regele Mihai. Părinţii au scris o scrisoare la Casa Regală şi au cerut regelui să fie naşul meu. Trecuseră vreo două luni şi nu primiseră părinţii mei nici un răspuns. Îmi spunea mama că se temeau să nu rămân nebotezată şi au pus o femeie din sat să fie naşă. Însă la trei luni de la data trimiterii scrisorii am primit răspuns de la Casa Regală în care ni se specifica că Regele Mihai a fost de accord să mă boteze.Era bucurie mare în familia mea. Regele nu a venit, însă a trimis trei prefecţi care au venit la botezul care s-a ţinut la şcoală. Slujba de botez a fost oficiată de trei preoţi. La primul botez mi se pusese numele de Verginia însă prefecţii au rupt certificatul de naştere şi au cerut să îmi pună numele de Mihaielena după numele pe care îl purta regele, Mihai şi mama sa,Elena. Mama îmi spunea că la botez a fost lume la cumetria care s-a ţinut la şcoala din sat dar toţi au murit. Regele a trimis pentru botez la gara din Pojorâta un vagon plin cu haine şi mâncare.A cărat un om din sat toată ziua cu căruţa . Şi-a dat seama că nu eram o familie avută şi cu atâţia copii ,13 la număr părinţii se descurcau foarte greu.Tata lucra în mină iar mama casnică”,ne-a destănuit Mihaielena Voloşenciuc.
De-a lungul anilor de după încreştinarea fetiţei, Vasile şi Elisabeta Voloşeniuc au sperat că vor avea ocazia să-l vadă în carne şi oase însă au închis ,ambii ochii trecînd pe lumea de dincolo şi nu au mai apucat să-I strângă mâna. Ea îşi aminteşte că odată cu instalarea comunismului, tatăl ei şi unul dintre fraţi erau membri PCR însă în locuinţa unde trăiau pe peretele uneia dintre camere era un tablou cu fotografia Regelui Mihai, familia având neplăceri au autorităţile care îi reproşau faptul că ţine în casă un asemenea portret.
“ Eram mândră că eram botezată de Regele Mihai”
Mihaielena Voloşenciuc ne-a spus că era foarte mândră că a fost botezată de Regele Mihai. Pe atunci Majestatea Sa ar fi avut vâsta de 18 ani.
”La şcoala din sat nu mi se dădea mare importanţă că eram fina regelui însă cînd mergeam în sat şi eram déjà domnişoară, mergeam, parcă eram vedetă. Mi se spunea Regina şi eram toată un zâmbet şi tot satul mă respecta”, ne-a mai povestit femeia.
După Revoluţie vremurile s-au schimbat şi localnica a căutat adresa unde locuieşte Regele Mihai, mai ales că se anunţase în mass media că a revenit în ţară şi i-a trimis scrisori. Mare i-a fost bucuria când întruna din zilele lunii octombrie 1992 a primit o scrisoare purtând antetul Casei Regale şi semnată de Raluca Sandu de la Secretariatul acesteia în care I se spunea că Regele Mihai a citi ce i-a scris şi că “Excelenţa Sa doreşte să se întoarcă pentru totdeauna în Patrie pentru a lua parte la reconstrucţia economică ,morală şi spirituală a ţării noastre”. Femeia ar fi scris că se descurcă foarte greu mai ales că este bolnavă şi un ajutor i-ar fi binevenit însă răspunsul Casei Regale a fost acela că “singurul mod în care Secretariatul Majestăţii Sale Regelui vă poate ajuta este să caute persoane binevoitoare care ar fi dispuse să vă ajute la rândul lor. Vă rugăm să aveţi răbdare”. Femeia îşi aminteşte cum a luat scrisoare şi două fotografii ale Regelui Mihai pe care le primise şi le-a arătat la tot satul incluisv la toţi cei care lucrează la Primăria din comună.
Şi Mihaielena a avut. Au mai trecut ani buni, a ajuns cu părul alb şi nu a mai apucat să stea de vorbă cu Regele Mihai. “Când a fost la Câmpulung Moldovenesc, m-a ajutat primarul de atunci să intru în sediul Primăriei şi mi-a spus să stau pe hol ca să îl prind.
Eram cu o nepoţică de-a mea de care aveam grijă, i-am dat Reginei Ana un buchet de flori, am spus cine sunt, Regele s-a uitat lung la mine şi atât. Mi-aş dori să fi spus câteva cuvinte , să îşi facă timp dar nimic. De atunci s-au scurs ani buni. Tot după 1992, am primit de două ori câte 5.000 de lei şi atât.Am mai trimis scrisori ,pe unde aflam că stă şi la Săvârşin şi la Palatul Elisabeta dar degeaba. Nimeni nu mi-a trimis niciun răspuns. Mă tot uit pe uliţa satului când trece poştaşul poate am norocul să primesc vreun răspuns …”, a mai povestit Mihaielena Voloşeniuc.
Nu are ce să pună în cratiţă
Din ajutorul social de 120 lei, femeia abia se descurcă mai ales că majoritatea banilor se duc pe medicamente.Dacă nu ar fi în comună oameni cu dare de mână, Mihaielena nu ştie ce s-ar face.
“ Mă descurc foarte greu, nici nu am ce mânca. Am mare noroc că o vecină, Laurenţia Ciumău îmi dă lapte, chiar şi o bucăţică de carne atunci când taie un viţel pădurarul îşi face milă şi mă ajută cu lemne, preotul Babici Modest îmi mai dă de la pomenile făcute de oameni şi primarul care este la rândul lui de mare ajutor”, a mai spus femeia.
Tot satul ştie că Mihaielena a fost botezată de Regele Mihai iar vestea se duce din generaţie în generaţie.
Popescu Valeria, de 80 ani, din Fundu Moldovei este una dintre sătencele care a aflat de la vecini despre fina Majestăţii Sale.
”Eu am veniit din alt sat prin căsătorie la Fundu Moldovei.Vecinii şi soţul mi-au spus că este o femeie în sat care a fost încreştinată de rege. E o cinste să ai un asemenea naş numai că Regele Mihai nu a avut timp niciodată să o cunoască. Poate mai are şi prin ţară asemenea fini”, a spus bătrâna.