Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Case ţinute în beznă de jumătate de secol

Cinci gospodării din comuna Stroieşti, construite în urmă cu mai bine de 50 de ani, nu au curent electric * în cele cinci locuinţe, aflate la o aruncătură de băţ de Suceava, trăiesc 19 copii şi 20 de adulţi * nu au avut niciodată becuri ori televizor

Nu locuiesc într-un cătun de munte, nu sunt izolaţi, dar totuşi stau pe întuneric. Este vorba despre membrii a cinci familii din localitatea Stroieşti ale căror gospodării nu au avut niciodată curent electric. Casele au fost construite înainte de anii ’60, iar cele cinci familii au 19 copii. Micuţii nu se uită la desene animate, iar jucăriile lor sunt beţele de prin ogradă şi uneltele folosite la munca câmpului.
„M-am născut fără lumină”, ne-a spus Ileana Boberschi, o femeie trecută de 80 de ani. Femeia s-a născut într-una dintre gospodăriile ridicate în câmp, la aproximativ doi kilometri de vatra comunei Stroieşti şi 15 kilometri de inima municipiului Suceava. Pe atunci casa nu era racordată la energie electrică. Nici acum nu este. Bătrâna, pe umerii căreia anii de viaţă cântăresc greu, se sprijină într-un băţ. Nu înţelege de ce se miră oamenii când spune că poate trăi fără televizor şi fără telefon. Faţa i se luminează atunci când vorbeşte despre cei peste 100 de nepoţi pe care-i are în sat. „Am peste 100 de nepoţi”,ne-a spus octogenara.
Unul dintre nepoţii bătrânei este Florin Boberschi. Bărbatul are puţin peste 30 de ani şi el s-a născut într-o casă fără curent electric, iar acum este tatăl a cinci copii. „Copiii îşi fac temele până se întunecă afară. Aşa cum făceam şi eu când eram mic. Nu am televizor, aşa că atunci când se întunecă mergem la culcare”, ne-a spus Florin Boberschi.
În loc să se uite la desene animate, copiii familiei se joacă pe lângă casă. Nu cu jucării adevărate, ci cu uneltele pe care părinţii le folosesc la câmp. Unul dintre cei mici târăşte după el o furcă. Părinţii nu tresar de teamă că băiatul s-ar putea răni. Sunt copleşiţi probabil de problemele de zi cu zi. Trăiesc din ce câştigă prin sat, când merg la muncă şi din alocaţia copiilor. De fapt, cam toate cele cinci familii care trăiesc în mijlocul câmpului se descurcă greu.
Fără carte nu au parte
În total, în cele cinci gospodării trăiesc 20 de adulţi şi 19 copii. Cu toţii ar vrea să-şi vadă casele racordate la curent electric. Proiectul există. Ca să se facă lumină şi în casele din câmp, primăria Stroieşti ar trebui să cheltuiască 1,5 milioane de lei. Primarul comunei ar vrea să rezolve problema, dar spune că nu sunt bani. „Casele au fost construite înainte de anii ’60. Erau 8 la început. Trei familii s-au mutat. Probabil că dacă mai erau comuniştii, nicio familie nu mai locuia acolo. Sunt costuri foarte mari pentru aducerea curentului electric. Acum, în 2014, nu aveam bani pentru această investiţie”, ne-a spus Mihai Senic, primarul comunei Stroieşti.
Reprezentanţii Primăriei fac tot ce pot ca să-i determine pe cei mici să nu abandoneze şcoala. Doar cartea îi mai poate salva din ghearele sărăciei şi ignoranţei. Au pietruit drumul spre cele cinci gospodării, le-a pus micuţilor la dispoziţie un microbuz şcolar şi a avut grijă să informeze familiile cu privire la bursele sociale.

Aproape 5.000 de gospodării din judeţul Suceava, din care 1.583 din mediul urban, sunt neelectrificate. Cele mai multe dintre casele fără curent sunt construcţii noi.

Sursa: ziarulevenimentul.ro

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*