Printr-un ordin al Prefectului judeţului Suceava, căminele de bătrâni din judeţ vor face obiectul unui control care va urmări respectarea legalităţii funcţionării şi calitatea serviciilor oferite.
Decizia a fost anunţată la ultima ședință a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice care a avut ca temă Căminele de bătrâni din judeţul Suceava.
Din raportul prezentat în cadrul şedinţei de către Direcţia de Sănătate Publică rezultă că în acest moment în judeţul Suceava din cele 52 unităţi cu specific, doar 18 unităţi sunt autorizate sanitar din care 9 cămine de bătrâni, 6 Centre de recuperare şi reabilitare neuropsihică şi 3 centre de asistenţă medico-socială. Chiar dacă au avizul de funcţionare din partea DSP, o parte din acestea nu au parcurs încă toţi paşii pentru a obţine acreditarea din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
În cele 52 de cămine din judeţ sunt în total 2583 locuri pentru copii, persoane cu dizabilitaţi şi vârstnici. Din acestea sunt 870 de locuri pentru vârstnici din care 607 ocupate şi 263 libere. Piedica pentru ocuparea acestor locuri sunt criteriile de ordin financiar şi confesional impuse la internarea în multe din aceste centre.
„Serviciile sociale pentru persoane adulte vin în sprijinul creşterii calităţii vieţii şi constituie un factor esenţial, mai ales pentru persoanele de vârsta a III-a, a căror viaţă socială şi familială a suferit modificări profunde fie prin încetarea activităţii în câmpul muncii, scăderea veniturilor şi implicit a puterii de cumpărare, fie pierderea suportului familial prin pierderea jumătăţii sau plecarea copiilor in străinătate. Din acest motiv este important să acordăm atenţie atât numărului de locuri în căminele de bătrâni din judeţ cât şi a calităţii serviciilor oferite”, a declarat prefectul Judeţului Florin Sinescu.