Ovidiu Corduneanu din Câmpulung Moldovenesc, un mare pasionat de numismatică, a ajuns la a treia medalie jubiliară dedicată localității în care trăiește, bătută, ca și precedentele, exclusiv din banii proprii și destinată colecționarilor.
Este vorba despre o medalie de 80 mm diametru, dedicată împlinirii a 150 de ani de la punerea pietrei fundamentale a Palatului Comunal – clădire mai cunoscută azi publicului local drept ”vechea primărie”. Încuviințarea pentru construirea Palatului Comunal câmpulungean, un document ce ar echivala ca greutate, în zilele noastre, cu un decret prezidențial, a fost emisă în 1860 de Franz Josef I. Construcția a început în 1863 și a fost terminată în 1880, când a fost inaugurată, în timpul primarului Ion (Nițucă) Cosinschi. Într-un manuscris ce aparține lui Ioan Bilețchi Albescu se preciza că ”prin el (nn.- Palatul Comunal) Câmpulungul ținea să devină, din sat, oraș”.
Inginerului Corduneanu, care este preocupat și de cercetarea documentelor vechi, a avut ideea medaliei jubiliare anul trecut, când lecturarea vechilor documente i-a reamintit că se împlinește ”o sumă rotundă de ani de la un eveniment atât de important și atât de puțin cunoscut”. Pe aversul medaliei este imortalizată o imagine veche a Palatului Comunal, așa cum apare pe ilustratele de epocă, iar pe revers este prezentat Franz Josef I, fostul Mare Duce al Bucovinei. A fost realizată într-un tiraj redus, de doar 20 exemplare din tombac și 2 de argint. Totul a fost făcut la Imprimeria Națională, la înaltă calitate artistică. Gravura a fost asigurată de unul dintre cei mai apreciați specialiști din Europa, Tudor Leșanu, discipol al maestrului Mircia Dumitrescu, membru activ al Academiei Române.
Corduneanu ne-a explicat că nu este un demers comercial și nu a beneficiat în nici un fel de sprijin financiar. Câmpulungeanul mai are la activ două medalii, dedicate tot Câmpulungului. Prima a fost bătută în 2011, pentru a marca 600 de ani de atestare documentară a Câmpulungului, a doua medalie a fost realizată în 2013, pentru a se marca 140 de ani de la nașterea lui Vasile Gheorghiu, mare teolog ortodox român, specialist în Noul Testament, profesor doctor la Facultatea de teologie la Cernăuți.