În mai multe sate sucevene există tradiţia confecţionării unor cruci de gheaţă în Ajunul Bobotezei. La unele biserici, unde se face cruce de gheaţă, credincioşii lipesc monede de metal pe cruce şi îşi pun o dorinţă. Tradiţia spune că în această zi sfântă li se va îndeplini orice vis. De asemenea, agheasma mare este tămăduitoare de boli.
Şi în acest an, se fac cruci de gheaţă, chiar gerul şi zăpada din acest an nu permit acest lucru. Pentru oamenii din comuna suceveană Bosanci, istoria acestei cruci de gheaţă este una aparte şi tocmai din acest motiv sătenii sunt extrem de mândri şi spun că vor face şi imposibilul pentru ca tradiţia să se respecte în fiecare an.Obiceiul este păstrat de sute de ani. Dacă în vechime se foloseau ca unelte precum fierăstrăul sau toporişca, acum localnicii taie gheaţa cu drujba şi cu cuţitoarea. Fabricarea unei cruci de gheaţă durează cam o zi. Cum totul se face afară, oamenii îndură un frig cumplit, dar merită, susţin ei, de dragul tradiţiei. Au fost ani însă în care apa nu a fost suficient de îngheţată iar pompierii trebuiau să fie cu băgare de seamă pe lac, pentru a nu ajunge în apă cum s-a mai şi întâmplat.Potrivit primarului comunei, Curic Anton, gheaţa va fi adusă din zona Dornelor iar câşiva localnici au mers încă de astăyi să caute bucăţi pe albiile din zona de munte. Bătrânii povestesc că în anul 1867 jumătate din Bosanci a fost mistuit de flăcări . Atunci a luat fiinţă grupul de pompieri civili, care au făcut un legământ că în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. Cei mai gospodari săteni s-au apucat de tăiat crucile de gheaţă în jurul cărora se va face slujba. De aproape 140 de ani aici pompierii civili se ocupă de acest lucru, după ce un incendiu a distrus jumătate de sat.
Cum e atunci când iazul comunei îngheaţă
Cu două zile înainte de Bobotează , aproximativ 30 de localnici în cea mai mare pompieri civili din comuna Bosanci se duc pe iazul numit Pârţac şi tăie blocuri mari de gheaţă cu care au confecţionează cruci de gheaţă . Ei folosesc aceleaşi unelte ca acum un secol, mai puţin drujbele care au înlocuit fierăstraiele. Totul se face sub coordonarea şefului de echipă, iar pompierii bătrâni nu se dau în lături. Plăcile sunt duse cu căruţele, bine protejate să nu se spargă. În faţa bisericii începe sculpura în gheaţă. Masa este tot de gheaţă şi pentru a rezista pînă la Bobotează este udată din belşug cu apa. Între cei care participă de ani buni la confecţionarea crucilor de gheaţă este şi actualul primar, Anton Curic care spune că participă de ani buni alături de pompierii civili la confecţionarea crucilor de gheaţă.”Aşa este tradiţia şi trebuie să o ducem mai departe”,a spus edilul localităţii. Dat fiind faptul că meşterii crucilor de gheaţă au ajuns să fie renumiţi şi în alte localităţi, ei confecţionează şi pentru alte biserici din împrejurimi.În acest an,gospodarii din Bosanci vor confecţiona doar douăcruci din gheaţă.
Crucile de gheaţă ridicate sunt folosite la slujba de Bobotează, iar oamenii primesc apă sfinţită de la preot. Crucile vor fi împodobite cu flori de femei în dimineaţa Bobotezei, iar aici se va ţine slujba şi se va sfinţi apa. Când crucea este gata, pompierii aduc întregului sat vestea că vine Boboteaza. Crucile vor rămâne în picioare până se vor topi.