Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Educatoare din Gura Humorului, pasionată de confecţionarea măştilor

Un cadru didactic are o pasiune pentru arta tradițională. Ana Cazac,  în vârstă de 41 de ani, din Gura Humorului este printre puținii meșteri populari din Bucovina reprezentantă a femeilor care confecționează  măștilor populare. Este educatoare  de mai bine de 15 ani și de-a lungul anilor a încercat să-i invețe și pe micuți tainele meșteșugului tradițional.

,, Am învățat să fac măști în copilărie pentru că îmi plăceau formațiile de urători și în special mascații. Fiecare întruchipa pe cineva și dădea o notă aparte sărbătorilor de Anul Nou. Bunica mea m-a învățat să țes obiectele de îmbrăcăminte și să cos pe pânză. Probabil e ceva ereditar , în arborele genealogic undeva  este și Simeon Florea Marian. Și probabil că vorbindu-se în casă despre el ni s-au păstrat chestiile astea ca firești,, ne-a destăinuit meșteșugărița.

Humoreanca vrea să-i învețe pe copii tot ce este frumos și ce ține de arta tradițională.

,, Copii trebuie să prindă de mici tradiția pentru că așa o vor duce mai departe.  Am avut un atelier în cadrul centrului din Gura Humorului care a fost închis însă am purtat discuții cu directorul Direcției   de Protecție a Copilului,Ionut Adomniței și președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, care au promis redeschiderea acestuia. Se va reînființa atelierul de țesătorie unde voi face terapie ocupațională și voi transmite mai departe meșteșugurile și tot ceea ce știu și am adunat în decursul anilor.  Arta populară este o alternativă pentru copilul din ziua de astăzi, care este prins tot mai mult de calculator şi internet, instrumente care nu-i dezvoltă atât de mult creativitatea pe cât ar putea arta tradiţională, care în final îi dă satisfacţia acelui copil că a realizat ceva cu mâinile lui, un obiect de artă populară, ce poate rămâne mărturie de-a lungul generaţiilor”, a precizat  Ana Cazac.

Copiii vor învăța cum se fac obiectele decorative din împletituri de sfoară, cum se fac trăistuțele, măștile și aranjamentele din pănuși,  vor învăța  despre obiceiurile populare.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*