Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Scriitorul Alex Ştefănescu, din nou la Suceava. Vezi la ce evenimente a participat!

Cunoscutul scriitor sucevean Alex Ştefănescu a participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la două evenimente culturale de excepţie care i-au fost dedicate.

La librăria Cărturești din Suceava a avut loc lansarea volumului: Convorbiri cu Alex. Ștefănescu de Ioana Revnic.

Cartea a fost prezentată de Elena-Brânduşa Steiciuc, profesor doctor al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

De asemenea, a avut loc o conferinţa cu tema Cine mai are nevoie azi de literatură? susţinută de Alex. Ştefănescu, la Biblioteca I.G. Sbiera.

Spirit lucid şi subtil, Alex. Ştefănescu a vorbit despre motivele şi despre consecinţele înstrăinării cititorilor actuali, de literatură.

,,Oamenii de azi s-au obişnuit să-şi procure orice plăcere repede, iar plăcerea pe care o oferă cititul se obţine îndeplinind un ritual: să iei cartea, să o deschizi, să descifrezi textul cuvânt după cuvânt, să reconstitui în mintea ta personajele, situaţiile, stările sufleteşti descrise. Mulţi nu au răbdare să facă acest efort, în condiţiile în care, prin simpla apăsare a unui buton, pot aduce pe ecranul televizorului imagini de oriunde şi de oricând. Este vorba de un ruşinos triumf al lenei, care i-a despiritualizat pe oameni, i-a infirmizat, i-a dat înapoi pe scara evoluţiei”, spune Alex. Ştefănescu.

Lansarea cărţii Convorbiri cu Alex. Ștefănescu de Ioana Revnic şi conferinţa cu tema Cine mai are nevoie azi de literatură? susţinută de Alex. Ştefănescu sunt evenimente care au fost organizate de Librăriile Cărtureşti, Asociaţia SEVA,  EDUMAX şi Societatea Scriitorilor Bucovineni.

Din dorinta de a aduce un plus de valoare Sucevei prin cultura, din dorinta de a oferi un dar pretios, sucevenilor acum in luna decembrie am organizat un eveniment destinat celor care iubesc cartea, pretuiesc literatura si care stiu  ca prin acest mijloc isi infrumuseteaza viata.  Invitatia adresata lui Alex Stefanescu ,unul dintre cei mai mari critici si istorici  literari,prozator, dramaturg, publicist,

realizator  de emisiuni TV, apreciat si iubit, originar din Suceava, om al cetatii (este cetatean de onoare al municipiului Suceava) a constituit un excelent prilej de a  face ca Suceava sa vibreze pe parcursul a doua zile de emotie artistică, a declarat organizatorul Angela Zarojanu.

Alex Ştefănescu: critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născut la 6 noiembrie 1947. Redactor (începând din 1990) și redactor -şef (în perioada 1995–2010) al revistei România literară.

Autor a mii de articole şi a 20 cărţi, dintre care a avut un mare ecou Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000, apărută în 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei). Volumele Jurnal secret, 2009 şi Bărbat adormit în fotoliu, 2010 s-au epuizat din librării şi au fost reeditate la cererea publicului.

Emisiunea Un metru cub de cultură difuzată de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune, realizată pentru TVR Cultural, Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu – Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.

În 2009 a publicat o carte despre două sute cincizeci de cărţi proaste, Cum te poţi rata ca scriitor. Tot în 2009 a început să realizeze şi o emisiune TV pe această temă, Tichia de mărgăritar. A urmat, între 2011-2013, emisiunea Iluminatul public, consacrată celor mai bune cărţi apărute după 1989.

Ioana Revnic este doctor în Filologie al Universităţii din Oradea, cu o teză despre opera lui Ştefan Bănulescu, lucrarea, coordonată de criticul, istoricul literar şi profesorul universitar Ion Simuţ. A fost bursieră a Şcolii Postdoctorale “Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale” (preşedintele consiliului ştiinţific Acad. Eugen Simion), proiect derulat sub înaltul patronaj al Academiei Române. A publicat studii literare şi interviuri în volume colective, articole şi interviuri în diverse reviste culturale. Este autoarea volumului de interviuri Dresură de lei (Editura Curtea Veche, 2011) şi a volumului Lumea romanului românesc. Perioada 1965 – 1989 (Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române, 2013)

 

 

 

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*