Puțini sunt românii care țin steagul țării noastre arborat la porțile caselor sau la balconele apartamentelor. Guvernul a instituit în ultimii ani o lege prin care instituțiile statului sunt obligate să aibă drapelul național .În rest, doar de Ziua Națională a României, mai apar drapele înălțate.
Din păcate, noțiunea de patriotism este prea puțin întâlnită în țara noastră. Românii dau vina pe cei care conduc țara că i-au adus întrun hal încât mulți nu mai au demnitate. De departe, nici guvernanții nu se sfiesc să pronunțe cuvântul „patriotism” și nici gând să mai poată da dovadă de așa ceva. În Suceava, localnicii care au non-stop steagul arborat pot fi numărați pe degete. Pe strada Aleea Dumbrăvii din cartierul sucevean Burdujeni , familia Florica și Constantin Bezerghean , în vârstă de 59 și respectiv 72 de ani, au simțit în sufletul lor de român că drapelul patriei trebuie să arboreze zi și noapte.
“Avem de vreo trei ani steagul. Am cumpărat material în cele trei culori și l-am cusut personal. Suntem români, iar noi știm că patriotismul trebuie să existe în sufletul nostru tot timpul nu numai de 1 Decembrie. Așa am simțit că este cel mai bine, că așa mă voi simți bine în propria locuinţă, precum și cei care ne calcă pragul casei. Americanilor, germanilor sau francezilor nu li se pare deplasat să țină steagul național în casă. La noi, în preajma sărbătorilor, din 100 de case sau apartamente, abia dacă la unul vezi un drapel la geamuri. Nici eu nu știu exact de ce ei percep altfel sentimentele naționale’’ , ne-a spus Florica Bezerghean.
Suceveanca ne-a spus că în perioada cât a stat la bloc a fost mai dificil de arborat steagul cu cele trei culori deoarece balconul apartamentului era închis însă după ce a vândut această locuință și s-a mutat la casă drapelul a fost înălțat.
“ Vedeam la teelvizor cum în alte țări oamenii se mândreau cu tot felul de însemne ceea ce la noi nu se vede. Am mers în Ardeal în vizită la fiul meu și am văzut cum ungurii la casele lor țin steagul Ungariei ori noi de ce nu am arbora drapelul țării noastre. Am revenit acasă cu soțul și am decis că trebuie să avem și noi nu un steag ci două la casa noastră”, ne-a spus femeia.
La rândul său, Constantin Bezerghean ne-a destăinuit că nu numai drapelul națioanl este ceva sfânt pentru familie ci și harta României mari din 1933.
“ Bunicul meu era armean , a ajuns în România și aici s-a stabilit, la Dorohoi. El a fost pasionat de istoria românilor , pasiune insuflată și tatălui meu. Este ceva din familie și cred că fiecare ar trebui să fie patriot față de țara sa oriunde s-ar afla. Drapelul României are culorile de bază ale curcubeului și oriunde te-ai afla în lume acesta apare pe cer”, ne-a spus suceveanul.