Consilierii judeţeni suceveni au aprobat, joi, studiul de construire şi dotare a unui centru de radioterapie oncologică în incinta Spitalului Judetean. Este vorba despre concesionarea a 1.600 de metri pătraţi din curtea spitalului vechi pentru edificarea centrului şi a unui mini-hotel destinat cazării a maxim 100 de pacienţi şi aparţinători. Toți consilierii județeni indiferent de culoarea politică cu excepția unui consilier județean a fost de acord cu acest proiect de hotărâre important pentru bolnavii de cancer. Consilierul județean PSD, Dan Ioan Cușnir, fiul fostului prefect PSD, Ioan Cușnir care nu s-a exemplificat prin nimic cu execepția unor tranzacții cu terenuri de pe terenurile Stațiunii de Cercetări Agricole și care a încercat să obrucționeze acest proiect de importanță vitală pentru suferinzii de cancer care sunt nevoiți să se deplaseze în alte orașe pentru a-și face investigațiile medicale. Atât fostul ministru secretar de stat în Ministerul Sănătății, consilierul județean Cristian Irimie, fostul vicepreședinte de CJ, consilierul PDL Vasile Ilie cât și consilierul liberal Cristina Teodorovici au ținut să spună că acest proiect este menit ai ajuta pe bolnavii de cancer.
,, Boala nu este afacere ci un necaz și nimeni nu își dorește să fie suferind de cancer. Grupul consilierilor PNL va vota pentru acest proiect,, a spus Cristina Teodorovici.
,, Atunci când se face ceva este privit ca un avantaj pentru medici. Se caută nod în papură când e vorba de o investiție,, a spus consilierul județean, medicul Mihai Crețeanu.
Discuțiile pe fondul nemulțumirii declarațiilor făcute de Dan Ioan Cușnir cum că nu este de acord cu acest proiect și va vota impotrivă au fost continuate și de alți aleși din deliberativ. Și consilierul județean, Gheorghe Iacob a ținut să-și exprime susținerea pentru acest proiect. La finalul discuțiilor, președintele CJ, Cătălin Nechifor a afirmat că este important ca acest proiect să fie aprobat în unanimitate chiar dacă ar putea trece și cu ,, 95 la sută,, Managerul Spitalului Judeţean, Vasile Râmbu a spus că, terapia cu radiaţii este vitală pentru vindecarea cancerului sau pentru ameliorarea unor simptome în tratamentul metastazelor osoase şi cerebrale. În opinia lui, centrul de radioterapie este cu atât mai necesar cu cât, în fiecare an, peste o mie de suceveni se îmbolnăvesc de cancer, numărul total al bolnavilor depăşind 8 mii. Cel mai frecvent tip de cancer este cel colo-rectal, urmat de cancerul bronho pulmonar şi cel de pancreas. Costurile necesare realizării acestui proiect sunt estimate la peste 7 milioane şi jumătate euro. Conducerea Consiliului Judeţean a anunţat deja că va căuta investitori puternici în domeniu pentru realizarea unui parteneriat public – privat.