Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

Campanie “16 zile de activism împotriva violenţei domestice” la Suceava

La Sala Nicolae Labiș din cadrul Prefecturii Suceava a avut loc luni, conferința ,,DAR(Dăruieşte. Ajută. Respectă),,, eveniment desfășurat sub egida Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenţei domestice, organizat de Asociaţia SEVA (Şanse Egale Valoare Egalitate), în colaborare cu Comisia Judeţeană pentru Egalitate de Şanse şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Suceava. Au fost prezenți subprefectul județului, Constantin Harasim, deputatul PDL Sanda Maria Ardeleanu ,reprezentanți al Poliției,Jandarmeriei, Societății Doamnelor Bucovinene, Tribunalului Suceava ,Judecătoriei Suceava, organizații care sunt implicate în derularea unor activități de prevenție în mediul familial și elevi de la Colegiul Spiru Haret din Suceava. Preşedinta Asociaţiei SEVA, Angela Zarojanu  a declarat că aceste zile reprezintă un semnal de alarmă, o mobilizare împotriva violenţei domestice, momente de reflecţie, pentru ceea ce înseamnă învăţarea şi trăirea drepturilor şi obligaţiilor, dar şi asumarea rolului de cetăţean într-o societate democratică. Ea a subliniat faptul că violenţa cu care femeile se confruntă atât acasă, pe strada, la muncă sau în alte spaţii continuă să rămână în mare parte sub tăcere, neexistând, din păcate, la nivelul statului, o strategie coerentă. Zarojanu a spus că  și ministerul de resort trebuie să se implice mai mult în diminuarea violenței domestice prin acordarea de fonduri în derularea unor programe viabile. Mai mult, ea a amintit că certificatul medico-legal trebuie să se elibereze gratuit pentru că sunt femei care nu îți pot permite să plătească un astfel de document ceea ce îngreunează mult punerea în aplicare a unei evetuale sesizări. Domnia sa nu este de acord nici nu un mediator în astfel de cazuri.

La rândul său ,subprefectul Sucevei,Constantin Harasim a spus că evenimentul organizat este foarte important în contextul în care violența domestică  atinge cote alarmante iar ea trebuie diminuată.

,, Trebuie să asigurăm o protecție a persoanelor care sunt victime ale violenței domestice iar legile să fie făcute în așa fel încât să vină în sprijinul acestora. Vă felicit pentru modul de implicare și prin aceste organizații se pot transmite mesaje clare despre ceea ce înseamnă violența domestică, ce se poate face pentru diminuarea ei,, a spus Harasim.

Deputatul PDL,Sandală Maria Ardeleanu a spus că anul acesta a participat la Conferința Campaniei “16 Zile de Activism împotriva Violenței și Respectarea Demnității – DAR” prin care este marcată și la Suceava Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

,,Dacă în anii trecuți energia noastră era canalizată către perfectarea unui cadru legislativ care să protejeze femeia agresată, de data aceasta am ținut să vorbesc despre importanța ratificării de către România a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Istanbul-2011).Obiectivele Convenţiei sunt acelea de a proteja femeile împotriva tuturor formelor de violenţă şi de a preveni, de a urmări în justiţie şi de a elimina violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică; contribui la eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor şi de a promova egalitatea substanţială între femei şi bărbaţi, inclusiv prin împuternicirea femeilor; a proiecta un cadru cuprinzător, politici şi măsuri pentru protecţia şi asistenţa tuturor victimelor violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice; de a promova cooperarea internaţională în vederea eliminării violenţei împotriva femeilor şi violenţa domestică; a furniza sprijin şi asistenţă organizaţiilor şi agenţiilor guvernamentale de aplicare a legii pentru a coopera în mod eficient în vederea adoptării unei abordări integrate pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.Ca urmare a discuțiilor din cadrul Conferinței, am preluat o serie de probleme legate de măsurile urgente ce trebuie luate, în continuare, pentru combaterea acestui flagel, printre care menționez: nevoia introducerii eliberării gratuite a certificatului medico-legal necesar pentru probarea actului de violență și obținerea Ordinului de protecție, reînființarea Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați la nivelul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Dat fiind faptul că la acțiunea de astăzi a participat un grup de elevi însoțiți de profesorii lor, am lansat un apel la solidaritate în ceea ce privește combaterea violenței în societatea noastră, cu atât mai mult cu cât violența domestică are un efect direct în dezvoltarea copiilor și a tinerilor. Copilul care provine dintr-o familie în care violența se manifestă verbal și fizic este un copil marcat pentru totdeauna și bineînțeles este susceptibil a deveni, la rândul său, agresor. De aici și amploarea deosebit de mare pe care o are și fenomenul violenței în școli, România având o problemă serioasă din acest punct de vedere. Doar printr-o educație în sensul promovării solidarității și a eliminării indiferenței vom obține rezultate reale în lupta impotriva violenței în societate,,
a spus parlamentarul democrat-liberal.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*