La 20.11.2013, Postul de poliţie Cacica, a fost sesizat prin „S.N.U.A.U 112”, despre faptul că lui M.Anton, de 72 ani din localitate, persoane necunoscute i-au sustras suma de 3.800 lei.
Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că la 20.11.2013, în jurul orei 11.30, M.Anton se afla la locuința sa şi a observat că o utilitară a oprit în fața porții sale, din care au coborât trei persoane de sex masculin, care l-au întrebat dacă este interesat să cumpere boabe de porumb.
M.Anton le-a spus celor 3 că este interesat să achiziționeze cantitatea de 500 kg, fapt pentru care cei trei s-au oferit să-l ajute să transporte și să depoziteze cantitatea de porumb cumpărată în șura locuinței.
În timp ce doi tineri ajutau partea vătămată la depozitarea sacilor, cel de-al treilea profitând de vârsta înaintată a părții vătămate, a pătruns în bucătăria de vară şi dintr-un dulap a sustras suma de 3.800 lei, după care au părăsit curtea locuinței.
De îndată, poliţiştii au demarat activităţile investigative, reuşind cu operativitate în urma verificărilor să identifice mijlocul de transport cu care autorii furtului s-au deplasat, respectiv autoturismul deținut de P.Virginel, din comuna Baia.
Un echipaj de poliție s-a deplasat pe raza comunei Baia, unde i-au identificat pe P.Ilie, de 25 ani din comuna Baia, P.Virginel și M.Benone, care au recunoscut că la 20.11.2013, ora 11.00, au efectuat comerț cu porumb pe raza comunei Cacica, iar ulterior s-a stabilit că, P.Ilie este autorul furtului comis din locuința lui M.Anton.
Prejudiciul a fost recuperat şi restituit reclamantului, iar autorul este cercetat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, urmând a se dispune procedural.
Deşi infracţiunile de înşelăciune şi furturile săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate la timp în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.
Solicităm cetăţenilor, în special persoanelor vârstnice să nu permită accesul în locuinţă sau în curte a unor persoane străine care încearcă să vândă diverse bunuri să plaseze materiale promoţionale sau să propune diverse acte de comerţ aparent avantajoase.
Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu. Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă. De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică.
De asemenea, nu lăsaţi să intre în locuinţa dvs. persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.