Direcțiile silvice din Botoșani și Suceava vor fi comasate. Vor forma Direcția Silvică Regională Moldova Nord. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, a anunțat punerea în consultare publică a Proiectului de hotărâre de Guvern privind Regulamentului de organizare și funcționare al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.
Proiectul are în vedere crearea unei administrații silvice eficiente pentru gestionarea durabilă a fondului forestier.
„Această propunere concretă de Hotărâre de Guvern pentru reorganizarea Romsilva se clădește pe trei piloni: reducerea numărului de direcții silvice pentru eficiență, separarea clară a activităților economice de cele de administrare a pădurilor și introducerea unor indicatori de performanță financiari și non-financiari. Astăzi există 41 de direcții silvice, pentru fiecare județ în parte. Propunerea de HG vizează 12 direcții silvice la nivel de țară, ceea ce înseamnă o scădere cu aproape 70% a numărului lor, o scădere necesară pentru eficientizarea activității Romsilva. În ceea ce privește numărul de directori, direcțiile silvice regionale vor avea un director, scade astfel cu aproape 90% numărul actual de directori, ceea ce înseamnă un câștig la bugetul Romsilva de 19 milioane de lei pentru activitatea de bază, cea a administrării pădurilor. Al doilea pilon al HG-ului are la bază eficientizarea financiară, vorbim de nevoia de a separa activitatea de gestionare a pădurilor, activitatea de exploatare, de întreținere de drumuri, de activitatea de valorificare de produse nelemnoase, creșterea și valorificarea vânatului, piscicultură și alte tipuri de activități. Activitățile secundare trebuie să fie și eficiente economic. De asemenea, ne dorim ca bugetul Romsilva să se ducă spre activitatea de bază, de administrare de păduri”, a declarat Diana Buzoianu, la finalul ședinței de Guvern.
Cel de-al treilea pilon pe care se bazează HG-ul privind reorganizarea Romsilva sunt indicatorii de performanță financiari și non-financiari.
„Vorbim de directori și sefi de ocoale care vor avea criterii minimale de performanță, număr de ore de formare, număr de instruiri anuale. Totodată, vom avea contracte de mandat pentru directorii direcțiilor silvice și pentru șefii de ocoale silvice”, a adăugat Diana Buzoianu.
Acest proiect de act normativ prevede și suprafețele din fondul forestier care vor trebui să fie acoperite de camere video. În acest sens, minim 30% din suprafața fondului forestier va fi supravegheată cu sisteme de monitorizare video. Alte prevederi ale proiectului de HG vizează indicatori de performanță pentru identificarea arborilor remarcabili, a arborilor de habitat, a insulelelor de îmbătrânire.