O femeie a fost indusă în eroare, prezentându-i-se o ofertă de muncă în domeniul marketing digital, iar pentru a fi remunerată i s-a solicitat transferul unor sume de bani într-un cont. Polițiștii au inițiat o serie de verificări, constatând că la data de 22.04.2025, în timp ce femeia se afla la adresa sa de reședință din municipiul Suceava, fiind în căutarea unui loc de muncă și accesând mai multe site-uri informatice, a fost contactată pe aplicație de socializare de către un utilizator necunoscut care i-a propus un serviciu constând în promovarea filmelor pe o platformă de
specialitate.
Ulterior, după mai multe conversații cu utilizatori ai platformei și după efectuarea sarcinilor transmise, pentru a primi salariul pentru munca prestată, femeii i-au fost solicitate sume de bani ca și comisioane, în total aceasta transferând într-un cont indicat suma de 4200 lei, fără a primi ulterior așa-zisele drepturi salariale convenite.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune. În ultima perioadă, criminalitatea informatică îmbracă diverse forme, cum ar fi înșelăciunea prin pretinderea unei identități false și accesarea ilegală a unui sistem informatic.
Acestea sunt fraude în care infractorii se dau drept o persoană cunoscută de victimă sau persoane autorizate să desfășoare anumite activități, solicitând sume de bani, sub diverse pretexte.
Unele variante frecvente ale acestui mod de operare pot fi:
• ”Metoda accidentul” – când infractorii pretind că o rudă a victimei a fost implicată într-un accident și are nevoie urgentă de bani pentru tratament sau pentru a evita probleme legale.
• ”Metoda WhatsApp sau Facebook” – când infractorii trimit mesaje dintr-un cont fals care pare să aparțină unei persoane cunoscute victimei și cer bani, invocând un motiv urgent.
• „Metoda șefului”– când infractorii se dau drept manageri ai unei firme și cer transferuri bancare urgente.
Ce puteți face pentru a vă feri de fraudele din mediul online?
1. Păstrați confidențialitatea datelor dumneavoastră. Nu dezvăluiți informații personale sau
bancare pe site-uri nesigure sau către persoane necunoscute.
2. Nu deschideți link-uri sau atașamente din email-uri sau mesaje, provenite în special de la expeditori necunoscuți sau greu de identificat.
3. Verificați mereu sursa informațiilor: Dacă sunteți contactați de persoane necunoscute, verificați informațiile transmise din mai multe surse, pentru a vă asigura de autenticitatea acestora.
4. Dacă ați primit mesaje de la prieteni, familie sau alte persoane din anturajul dumneavoastră, care vă cer să le trimiteți bani urgent, contactați-i telefonic pentru a discuta mai multe detalii și a verifica informațiile transmise.
5. Atenție la înșelăciunile care se folosesc de inteligența artificială și rețineți că infractorii pot replica fizionomia și vocea persoanelor cunoscute, pentru a vă câștiga încrederea.