Colposcopia reprezintă o procedură medicală folosită pentru a examina în detaliu tractul anogenital inferior, în special colul uterin, vaginul și vulva, cu ajutorul unui dispozitiv numit colposcop. Aparatul permite medicului examinator să evalueze zonele anormale ale acestor structuri anatomice.
Colposcopia este recomandată pentru investigarea rezultatelor anormale ale testelor de screening utilizate pentru depistarea cancerului de col uterin (tiparea HPV sau Testul Babeș Papanicolau). Dacă testul Babeș Papanicolau indică existența unor celule anormale, colposcopia oferă indicii despre cauza acestor modificări. Totodată, colposcopia permite medicului examinator să vizualizeze leziuni care nu pot fi identificate cu ochiul liber, ajutând astfel la diagnosticul precoce al displaziilor cervicale sau al cancerului de col uterin. De asemenea, colposcopia poate fi folosită pentru a evalua eficiența tratamentului efectuat pentru leziunile cervicale anormale.
Pregătirea pentru efectuarea colposcopiei este simplă și cuprinde o serie de pași.
Este indicat ca această procedură să fie efectuată în afara perioadei menstruale, deoarece sângerarea poate afecta vizibilitatea. Perioada ideală pentru examinare este cuprinsă între zilele 8 și 14 ale ciclului menstrual. Informați-vă medicul despre orice alergie cunoscută, condiții medicale existente sau medicație pe care o urmați. Cu 24-48 de ore înainte de colposcopie, se evită utilizarea tampoanelor, dușul vaginal, contactul sexual sau administrarea oricărui produs intravaginal.
Colposcopia este o procedură ce se efectuează în ambulator și are o durată de aproximativ 10-20 de minute. Pacienta este așezată în poziție ginecologică, pe o masă de consultație obișnuită. Colposcopul este plasat la câțiva centimetri distanță de vagin și medicul examinează pe rând colul uterin, vaginul și regiunea vulvară. Pentru a evidenția celulele anormale, medicul aplică două soluții: acid acetic și o soluție de iod și iodură de potasiu. În urma aplicării acestor substanțe, zonele cu displazii sau cu celule anormale își modifică culoarea, permițând medicului să identifice zonele suspecte. Din cadrul acestor zone se recoltează probe de țesut, care sunt trimise la laborator pentru analize suplimentare.
Colposcopia nu ar trebui să fie dureroasă, dar unele paciente pot simți disconfort ușor. Este posibil să aveți o senzație de presiune sau o ușoară crampă. După procedură, este normal să experimentați scurgeri vaginale ușoare, disconfort temporar sau sângerare ușoară, mai ales dacă a fost efectuată o biopsie.
După procedură, medicul vă va informa despre rezultatele colposcopiei, de obicei în câteva zile. În funcție de rezultatele biopsiei, opțiunile de tratament pot varia, de la monitorizare suplimentară la tratamente specifice pentru leziunile anormale.
Este colposcopia o procedură sigură? Da, colposcopia este o procedură medicală simplă, cu riscuri minime și complicații foarte rare.
Pot avea relații sexuale după colposcopie? Este recomandat să evitați relațiile sexuale 24-48 de ore după colposcopie, această perioadă putând fi extinsă la 5-7 zile în cazul în care s-a practicat o biopsie.
Colposcopia este un instrument important în diagnosticarea și gestionarea sănătății feminine.
Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.