Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Colposcopia – investigație minim-invazivă a colului uterin

Dr. Alina Mihaela Mareș, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Dr. Alina Mihaela Mareș, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Patologia colului uterin reprezintă unele dintre cele mai frecvente afecțiuni din practica ginecologică, bolile inflamatorii, displaziile cervicale sau cancerul de col fiind motive de îngrijorare pentru femeile care solicită un consult ginecologic.

Deși colul uterin este ușor accesibil pentru examinare, iar testul Babeș-Papanicolau este o metodă facilă de screening, țara noastră continuă să ocupe un loc fruntaș în lume la incidența cancerului de col uterin.

Alături de examenul citologic, colposcopia reprezintă o altă metodă simplă, nedureroasă, de investigare a colului uterin în vederea depistării afecțiunilor precanceroase sau a cancerului invaziv.

 

Când se indică colposcopia?

 

Medicul indică colposcopia:

  • în cazul unor rezultate anormale sau nesatisfăcătoare ale testului Babeș-Papanicolau;
  • în cazul unor suspiciuni decelate la examenul clinic;
  • dacă apare sângerare la contactul sexual sau după toaleta vaginală;
  • în cazul infecției genitale cu HPV oncogen;
  • în dispensarizarea pacientelor cunoscute cu leziuni precanceroase de grad scăzut (CIN1) sau după tratament conservator;
  • uneori în condilomatoza genitală.

 

Cum trebuie să te pregătești pentru colposcopie?

 

Înainte de programarea pentru colposcopie, ca și pentru majoritatea investigațiilor colului uterin, de altfel, se recomandă pacientelor să aibă în vedere următoarele aspecte:

  • investigația se realizează în afara menstruației;
  • cu 48 de ore anterior programării se evită contactul sexual, dușul vaginal, utilizarea de tampoane sau medicație intravaginală;
  • tratarea prealabilă a infecțiilor vaginale;
  • la femeile aflate în menopauză se recomandă tratament local cu estrogeni.

 

Cum se desfășoară colposcopia?

 

Procedura se realizează în cabinetul medical, în cadrul unei consultații, cu pacienta așezată pe masa de examinare ginecologică, iar medicul utilizează un microscop binocular cu sursă de lumină (colposcop) prin care inspectează aspectul colului, vaginului sau vulvei.

După aplicarea unui specul vaginal se badijonează colul cu ser fiziologic pentru a înlătura secrețiile și a inspecta vascularizația, apoi se aplică acid acetic diluat și ulterior lugol pentru a pune în evidență leziunile pe care medicul le studiază prin colposcop (aspect, colorație, localizare, aspecte vasculare etc.).

După colposcopie este posibil să apară o scurgere vaginală maronie (soluția de lugol) și disconfort local (usturime).

 

Recomandări ulterioare colposcopiei

 

Aspectele vizualizate, diagnosticul și recomandările sunt înscrise în buletinul colposcopic. În cazul unui rezultat normal, pacientei i se recomandă screening de rutină. În cazul evidențierii unor anomalii sau a unei colposcopii nesatisfăcătoare (nu au putut fi vizualizate complet leziunile, joncțiunea scuamo-celulară nu a fost vizualizată), este posibil să se recomande investigații suplimentare pentru completarea diagnosticului: genotipare HPV, imunocitochimie, biopsie.

Biopsierea leziunilor (prelevarea de țesut din zonele suspecte) se realizează după obținerea consimțământului informat al pacientei, cu anestezie locală sau analgosedare, sub control colposcopic. După biopsie poate să apară sângerare genitală redusă și este contraindicat contactul sexual, dușul vaginal sau aplicarea de tampoane vaginale.

 

Colposcopia reprezintă o investigație esențială în depistarea precoce și tratamentul leziunilor precanceroase ale colului uterin, ajutând astfel, la reducerea ratei de incidență a cancerului cervical.

Investigația se realizează în siguranță la Arcadia. Pentru programare, pacientele au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

 

www.arcadiamedical.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*