Joi 19 Septembrie 2024, Actualizat 12:00 am

Atenție la investițiile frauduloase online! Nu instalați pe telefon aplicații de control la distanță!

Trading scam – autorii determină în mod fraudulos persoanele vătămate să realizeze investiţii prin intermediul unor platforme de tranzacţionare on-line, iar pentru câştigarea încrederii se folosesc imaginile şi numele unor personalităţi din România. În aceste reclame se promovează ideea de investiţie sigură şi câştiguri imense şi rapide. Autorii se prezintă ca fiind consultanţi financiari ale unor platforme de tranzacţionare on-line.

Aceştia apelează de pe diferite numere de telefon cu prefix de Marea Britanie, Franța, Elveția și folosesc de regulă un accent moldovenesc, arătându-se interesate de investiții în acţiuni (Hidroelectrica, Transgaz, Petrom, BRUA) şi după ce poartă unele discuţii generale – cu privire la locul de muncă al persoanelor apelate, veniturile de care dispun, ce doresc să facă cu banii câştigaţi din investiţii – încearcă să-i convingă să investească sume din ce în ce mai
mari.

Persoanele vătămate sunt convinse sa-şi instaleze pe telefoanele mobile aplicaţii de control la distanţă (ANYDESK, Air Droid, AirDroid Business Daemon), prin intermediul cărora autorii accesează dispozitivele persoanelor vătămate, iar sub pretextul că vor fi îndrumați cu pașii ce trebuie urmați, le sunt accesate aplicațiile bancare ale acestora, iar apoi transferul fondurilor sunt efectuate fără acordul victimelor.

De asemenea, persoanele pun la dispoziţie toate datele solicitate: copii după c.i., datele cardurilor bancare față verso, codurile generate de aplicaţiile instalate. Persoanele apelate sunt direcţionate apoi să-şi deschidă conturi bancare la diverse bănci pentru a-şi retrage profitul. Pentru a câştiga încrederea persoanelor aceştia oferă procente bonus pe platformă, determinându-i astfel să investească sume de bani din ce în ce mai mari.

După ce persoanele fac investiţii şi doresc retragerea sumelor de bani se solicită în plus diverse comisioane (spre exemplu 10% din profit comisionul lor pe care nu-l pot retrage din banii investiţi motivând că aceasta este politica firmei) sau impozite.

Profitând de datele personale şi bancare puse la dispoziţie autorii retrag fără consimţământ diverse sume de bani din contul persoanelor. În cazul în care persoanele refuză instalarea de programe în telefon se aplică metoda de securizare a conturilor.

Victimele sunt apelate de către persoane ce se recomandă ca fiind angajaţi ai instituţiilor financiare, de pe numerele de telefon clonate ce apațin instituțiilor bancare și li se aduce la cunoştinţă că cineva a încercat sa le acceseze conturile bancare iar pentru protecţie li se sugerează transferul banilor într-un aşa-zis cont securizat. Victimele transferă banii de bunăvoie în contul indicat după care le sunt dezinstalate aplicaţiile bancare de pe telefoanele mobile.

De asemenea, în multe situații instrumentate, persoanele vătămate au depus sume foarte mari de bani la ATM-ul de tranzacționare criptomenede din incinta unui centru comercial din municipiul Suceava, crezând că astfel vor obține profituri, ca urmare a indicațiilor primite din partea autorilor, prin care li se sugerează că aceasta este o modalitate sigură și eficientă de tranzacționare la bursă.

Recomandări:

– Atenţie la promisiunile de câştiguri imense şi rapide sau anunţuri care se prezintă pe termen limitat!

– Nu acționați în grabă! Luați-vă timp și verificați informațiile.

– Cumpărarea de acţiuni se realizează printr-un intermediar autorizat care nu solicită plăţi prin intermediul unei pagini de internet!

– Atenție la ofertele care expira foarte rapid, acestea sunt semne ale unor escrocherii!

– Evitaţi persoanele fizice sau operatorii economici care nu afişează date de contact complete şi se rezumă la o simpla adresă de e-mail!

– Nu furnizați date personale sau/și bancare !

În vederea detectării și evitării principalelor amenințări din mediul online, vă puteți antrena pe site-ul https://sigurantaonline.ro, pentru a vă testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele de a nu cădea în capcana infractorilor cibernetici.

Urmareste-ne pe Google News

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*