Sâmbătă 07 Septembrie 2024, Actualizat acum 250 zile 12:00 am

Diagnosticul și tratamentul problemelor tractului urinar la copii prin cistoscopie

Dr. Codruța Iliescu, medic primar Pediatrie, Arcadia

Cistoscopia (endoscopia vezicală) este o investigație medicală care se realizează cu ajutorul unei sonde speciale, dotată cu cameră video, în timpul căreia medicul vizualizează suprafața internă a uretrei și a vezicii urinare. Cistoscopia poate fi executată atât cu rol diagnostic, cât și pentru executarea unor proceduri terapeutice și prelevarea de biopsii.

 

Când se folosește cistoscopia diagnostică?

Cistoscopia poate elucida cauza unor probleme ale tractului urinar atunci când alte metode de explorare imagistică nu aduc medicului suficiente informații pentru stabilirea unui diagnostic.

Cistoscopia efectuată la copii poate stabili cauza următoarelor tulburări sau afecțiuni:

  • incontinența urinară;
  • hematuria (urinarea cu sânge);
  • disuria (dificultatea sau durerea la urinare);
  • retenția de urină (imposibilitatea de a urina);
  • infecțiile urinare repetate, care nu răspund la tratament;
  • malformațiile tractului urinar;
  • vezica neurogenă.

 

Cistoscopia în scop terapeutic

Prin intermediul cistoscopiei se pot realiza următoarele proceduri terapeutice:

  • injectarea de substanțe care să împiedice refularea urinei în uretere în refluxul vezico-ureteral;
  • rezolvarea endoscopică a malformațiilor obstructive ale tractului urinar;
  • rezolvarea endoscopică a diverticulului vezical congenital;
  • pentru extragerea calculilor (pietrelor) din vezica urinară, procedură care este precedată de zdrobirea prin tehnica laser sau cu ajutorul ultrasunetelor a calculilor, urmată de aspirarea cistoscopică a fragmentelor obținute;
  • injectarea intradetrusoriană de toxină botulinică în vezica neurogenă cu complianță scăzută și presiune intravezicală crescută.

 

Desfășurarea cistoscopiei

Investigația durează 5-10 minute și nu provoacă durere sau un disconfort pronunțat.

Procedura de cistoscopie se realizează sub analgosedare, într-o sală special amenajată, în condiții sterile, capabile să asigure o examinare confortabilă, atentă și fără grabă, pentru a surprinde toate detaliile anatomice sau funcționale vizate. Se utilizează un tub flexibil subțire, adaptat vârstei și calibrului uretrei copilului.

Componența optică a aparatului permite captarea imaginilor pe un monitor, care va ghida medicul în timpul explorării vezicii.

La începutul procedurii, medicul introduce cistoscopul în uretră și examinează cu atenție pereții acesteia (uretroscopie). Ulterior, se avansează în vezica urinară și se introduce în interiorul ei un lichid steril, ceea ce permite destinderea pereților vezicii. Vizualizarea acestora este optimă atunci când vezica urinară este plină.

În cazul cistoscopiei efectuate în scop terapeutic, mediul va introduce instrumentele necesare pe tija endoscopului.

 

Ce trebuie să știe părinții despre cistoscopia efectuată la copii?

Pregătirea pentru cistoscopie impune efectuarea unei uroculturi cu câteva zile înainte de programarea pentru procedură. Urocultura trebuie să fie negativă pentru ca investigația să poată avea loc. Procedura de cistoscopie necesită internare ulterioară 24h. Cistoscopia este o procedură cu un risc redus de complicații sau de efecte secundare.

Cele mai frecvente complicații care pot rezulta după o cistoscopie sunt:

  • infecțiile urinare;
  • disuria, polakiuria, hematuria sunt simptome care pot sugera o infecție urinară a vezicii, dar ele pot să apară și în primele câteva ore după endoscopia vezicală și durează maximum 2 zile, fără să fie însă determinate de o infecție;
  • febra > 38,5 grade Celsius apărută în primele 2 zile după efectuarea cistoscopiei poate indica o infecție urinară înaltă și impune spitalizarea copilului.

 

Atât cistoscopia diagnostică, cât și cea terapeutică se realizează la copii în siguranță în Centrul de Pediatrie Arcadia.

www.arcadiamedical.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*