Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Echipajele canine ale Politiei si Jandarmeriei in misiune la Deep in the Forest 2024

Festivalul de muzică Deep in the Forest de la Corlata din perioada 12 – 13 iulie 2024 s-a încheiat fără incidente. Mii de tineri și nu numai, s-au bucurat în cele două zile de festival, de muzică bună și dar și de temperaturile ceva mai scăzute având în vedere locația de dersfășurare.

Totul în limitele normalității, decenței și legalității, printr-o măsuri comune eficiente ale organizatorului în colaborare cu instituțiile cu atribuții în domeniu.

Invitații speciali și consacrați ai festivalului au avut o concurență serioasă și neașteptată din partea ,,vedetelor” forțelor de ordine – exemplarele canine special antrenate pentru menținerea ordinii și liniștii publice dar și în vederea prevenirii consumului de substanțe interzise.

TAZA, FREJA și KIM sunt câinii antrenați pentru intervenții speciale și în detectare substanțe interzise care și-au făcut datoria în acest weekend și au descurajat pe cei pretabili la încălcarea legii.

Mulți participanți la festival au solicitat amintiri fotografice cu exemplarele canine ale polițiștilor și jandarmilor.

TAZA – Câinele polițist, mai jucăușă și mai volubilă, FREJA și KIM – sobri și gata oricând de intervenție, i-au făcut pe toți participanții să se simtă mai în siguranță și să se delecteze cu spectacolul muzical.

 

Totodată, polițiștii și jandarmii, alături de specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog și voluntari au continuat activitățile de informare, responsabilizare și conștientizare privind efectele nocive ale consumului de droguri.

Având în vedere faptul că în perioada următoare pe raza județului se vor desfășura și alte manifestări sociale și artistice, dar și faptul că mulți suceveni se vor deplasa la diverse festivaluri organizate la nivel național, polițiștii vă transmit o serie de recaomandări și informații în scopul prevenirii consumului de droguri și a problemelor asociate acestei problematici:

  • drogul – este substanţa licită sau ilicită al cărei consum (din motive medicale sau din alte motive)  determină fenomene de dependenţă şi toleranţă. Ex: alcoolul, tutunul, tranchilizantele, amfetaminele, cannabis, cocaina, opiul şi derivaţii săi, methadona, LSD, solvenţii.
  • dependenţa – este fenomenul caracterizat prin nevoia imperioasă sau persistentă de a continua utilizarea drogului, ignorând consecinţele în plan fizic, psihologic şi social, în scopul obţinerii unei stări de bine sau pentru a evita starea de disconfort generată de întreruperea consumului substanţei respective.
  • sevrajul – denumit şi „sindrom de abstinenţă” reprezintă un ansamblu de simptome fizice şi psihice, ce apare la întreruperea administrării unei substanţe psihoactive, la administrarea unei doze insuficiente din această substanţă sau după administrarea unui medicament cu proprietăţi antagoniste faţă de cea psihoactivă.

Aspecte de ordin legislativ

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.

Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

 

Doar pentru siguranța ta!

Ne dorim ca experiențele tale la festivaluri sau alte manifestări publice să fie cele pe care să le ții minte pentru clipele frumoase!!! De aceea ne dorim să fii atent la riscurile provocate de consumul substanțelor psihoactive.

Toate drogurile sunt periculoase, nu există droguri care să fie inofensive. Cea mai sigură cale de a evita riscurile este de a nu consuma droguri. Cei mai mulți participanți la festivaluri nu consumă substanțe psihoactive, dar știm că se poate întâmpla … și atunci…

Înțelegerea legii

În România deținerea, transportul, punerea în vânzare, vânzarea, oferirea sau alte operațiuni cu droguri sunt ilegale. Toate evenimentele publice au măsuri stricte de securitate care includ: controlul corporal, al bagajelor și câini special antrenați pentru depistarea substanțelor interzise. La evenimente publice cu număr mare de participanți, poliția poate verifica oamenii chiar și înainte de a ajunge la festival; în gări, aeroport sau în alte puncte de oprire. Dacă se găsesc droguri asupra ta, în orice cantitate, poți fi reținut de polițiști și nu ți se mai permite accesul în festival.

Cum poți reduce riscurile la festivaluri:

În prima zi de festival verifică și ține minte unde se află cortul medical.

Nu accepta băutură, medicamente (pastile) sau țigarete din partea unei persoane pe care nu o cunoști!

Supraveghează-ți băutura!

Alcoolul  poate cauza mult mai mult rău decât crezi: în atmosfera de la festival s-ar putea să consumi o cantitate mare de alcool într-un timp scurt “binge drinking” – dacă bei mai mult decât poate să proceseze corpul tău, există riscul unei intoxicații cu alcool.

Fii cool și hidratează-te – bea apă cu înghițituri mici, nu bea o cantitate mare într-un timp scurt, deoarece poate fi periculos. Fă o pauza de la dans și răcorește-te.

În cazul consumului de alcool, există riscul să ai accidente, să fii implicat în conflicte violente, să profite cineva de tine, să vomiți și să te simți rău a doua zi.

Intoxicația cu alcool în cazurile grave îți poate afecta creierul, poate duce la comă sau chiar la moarte.

 Medicii sunt de partea ta, nu îți fie teamă să apelezi la ei!  fii sincer, oferă cât mai multe informații în legătură cu ce ai consumat tu sau prietenul tău pentru a putea fi ajutat

Cu siguranță vrei să pleci de la festival cu amintiri plăcute, nu cu o spitalizare sau cu o faptă  penală.

 

Indicii care pot sugera consumul:

  • schimbarea bruscă a comportamentului;
  • treceri fără motiv de la veselie la tristeţe, uneori chiar agresivitate neobişnuită, şi de la agresiune la linişte şi chiar delăsare;
  • pierderea apetitului alimentar, ochi injectaţi;
  • pierderea gradată a interesului pentru şcoală, muncă, hobby-uri, sporturi, prieteni;
  • stări de somnolenţă şi apatie necaracteristice, oboseală excesivă fără o cauză aparentă;
  • cheltuieli excesive, dispariţia banilor sau a unor obiecte de valoare din casă;
  • pete neobişnuite, mirosuri ciudate pe piele sau îmbrăcăminte;
  • schimbarea grupului de prieteni, precum şi tendinţa de tăinuire a acestor “prieteni” , folosirea unui jargou diferit de cel anterior.

Măsuri de prim ajutor

În cazul unei situații medicale de urgență apelați Serviciul de urgență 112.

Măsurile de prim ajutor acordate  consumatorului de droguri sunt de multe ori decisive în salvarea vieţii acestuia.

Dacă persoana este tensionată, panicată, în urma unui consum de halucinogene, stimulente de tipul amfetaminelor, a ecstasy-ului sau a unor doze crescute de cannabis, conduita de urgenţă pe care trebuie să o adoptaţi este:

  • să înlăturaţi din jur privitorii curioşi şi să conduceţi persoana într-un loc ferit de zgomote şi lumini puternice;
  • să calmaţi persoana vorbindu-i încet şi explicându-i că panica va trece pe măsură ce drogul îşi va pierde din efect;
  • să o încurajaţi să respire adânc şi rar pentru a nu se sufoca în accesele de panică;
  • să încercaţi să aflaţi ce drog a consumat pentru a transmite acest lucru celor de la Salvare în caz că starea de sănătate se înrăutăţeşte brusc.

Dacă persoana este foarte deshidratată sau încălzită în urma consumului de amfetamine sau ecstasy şi în urma de depunerii unui efort susţinut în timpul dansului, (în cazul în care consumul de droguri s-a realizat într-o discotecă sau la o petrecere într-un loc neaerisit), are dure de cap, ameţeli, vărsături, are o senzaţie bruscă de oboseală şi transpiraţia este absentă:

  • se recomandă odihnirea în spaţii aerisite, consumul de sucuri de fructe şi snacks-uri sărate pentru reechilibrarea hidro-electolitică, consumul de lichide nealcoolice cam jumătate de litru pe oră pentru rehidratare.

 

Dacă persoana îşi pierde starea de conştienţă

  • primul lucru pe care trebuie să-l facă salvatorul este să se asigure că persoana leşinată respiră normal în continuare iar dacă respiraţia nu este perceptibilă, să-i facă respiraţie gură la gură;
  • în scop preventiv, pentru a nu-şi înghiţi limba sau dacă varsă, să nu se sufoce, persoana în stare de inconştienţă va fi poziţionată culcată pe-o parte cu genunchiul uşor îndoit, cu capul întors spre lateral şi braţele flexate de-o parte şi de alta a capului;
  • la sosirea ambulanţei se vor oferi toate informaţiile în legătură cu ce a consumat şi când, iar dacă acest lucru nu se cunoaşte, atunci, ce recipiente sau pulberi s-au găsit lângă persoana în stare de inconştienţă – acest lucru va folosi personalului medical la stabilirea rapidă a celui mai bun antidot.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*