Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Tratament chirurgical al fracturii fațetei anteromediale a coronoidei pentru un pacient de 25 de ani, la Arcadia

Dr. Răzvan Țăranu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, Arcadia

Coronoida este o structură importantă la nivelul părții superioare a cubitusului, fiind implicată în menținerea stabilității cotului. Fracturile coronoidei reprezintă aproximativ 15% din fracturile articulației cotului, fiind asociate adesea cu leziuni ligamentare, de unde rezultă importanța tratării corecte a acestora pentru a obține un rezultat funcțional adecvat.

 

Prezentăm un caz al unui pacient în vârstă de 25 de ani, care a suferit o fractură a fațetei anteromediale a cotului stâng (membrul superior dominant) prin cădere de pe snowboard.

Examinarea clinică a demonstrat edem semnificativ al cotului, cu imposibilitatea efectuării mișcărilor de flexie/extensie.

Examenul radiologic (CT) a arătat o fractură cominutivă deplasată a fațetei anteromediale a coronoidei O’Driscoll tip II, subtipul III, pe baza acestuia luându-se decizia de a se interveni chirurgical pentru reconstrucția suprafeței articulare și fixarea fragmentelor implicate în menținerea stabilității articulației cotului. De asemenea, trebuie menționat că, din cauza mecanismului de producere a acestor leziuni (cădere pe membrul superior în varus și rotație posteromedială), fracturile sunt asociate cu leziuni ale ligamentului colateral lateral +/- ligamentul colateral medial, structuri esențiale în menținerea stabilității cotului.

 

Abordul chirurgical a fost medial (pentru adresarea fracturii și a rupturii ligamentului medial, aceasta din urmă fiind observată intraoperator) și lateral (pentru repararea ligamentului lateral). Fixarea fracturii s-a realizat cu o plăcuță de coronoidă și o combinație de șuruburi blocate, corticale și tip HCS; repararea ligamentelor s-a efectuat cu 2 ancore de 3.5 mm.

 

Pacientul a fost plasat în atelă gipsată pentru 2 săptămâni, după care s-a inițiat mobilizarea controlată în orteză cu unghi variabil pentru încă 4 săptămâni. La 6 săptămâni după intervenție, cotul era nedureros, flexia obținută fiind de 110 grade, deficitul de extensie 40 grade, pronația 80 grade, supinația 80 grade. Nu existau semne clinice de instabilitate. Pacientul continuă programul de recuperare, dar ținând cont de severitatea leziunilor, evoluția postoperatorie este considerată foarte bună.

 

Concluzii

  1. Fracturile fațetei anteromediale a coronoidei (O’Driscoll tip II) necesită tratament urgent (în cea mai mare parte chirurgical).
  2. Computer tomografia preoperatorie este obligatorie pentru aprecierea tipului de fractură și stabilirea planului operator (în principal secțiunile axiale).
  3. Fractura fațetei anteromediale nu este doar o fractură, ci prezintă leziuni ligamentare asociate importante, care trebuie identificate și adresate în același timp cu fixarea fracturii.
  4. Instabilitatea cotului asociată cu acest tip de fractură și netratată duce rapid la artroză, cu implicații majore asupra calității vieții pacientului.

 

În Spitalul Arcadia sunt realizate în siguranță in intervenții chirurgicale pentru afecțiuni ale membrului superior. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*