Marti 25 Iunie 2024, Actualizat acum 176 zile 12:00 am

Premieră la Arcadia: Centrul de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare

A doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă, boala Parkinson afectează până la 3% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. În ultimele două decenii s-a observat o creștere dramatică a incidenței și prevalenței bolii, motiv pentru care boala Parkinson este considerată a fi tulburarea neurologică cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial.

Boala Parkinson este o patologie cronică, degenerativă, cu evoluție lent invalidantă, cu debut insidios. Pentru controlul simptomelor, diagnosticul precoce este foarte important, ținând cont că boala debutează cu până la 20 de ani anterior apariției primelor semne motorii. În această perioadă simptomatologia este discretă, constând de obicei în semne non-motorii, nespecifice (pierderea mirosului, constipație, tulburări de somn etc.).

 

Dr. Vlad Pădurariu, medic primar Neurologie, coordonatorul Centrului: „Centrul de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare s-a născut dintr-o nevoie neacoperită în România, din necesitatea pacienților de a fi corect diagnosticați și tratați de către neurologi specializați. Tulburările de mișcare sunt boli complexe, care necesită asistență din partea mai multor specialiști, care necesită o terapie adecvată stadiului de evoluție al bolii, precum și acces la o echipă de recuperare specializată. Obiectivul acestui centru este de a oferi servicii medicale de calitate pacienților cu boală Parkinson și alte sindroame parkinsoniene, ticuri, tremor, distonie, coree sau mioclonii, într-un mediu în care boala lor să poată fi corect diagnosticată, explorată și în care să poată primi un tratament care să poată fi condus în mod corect, de-a lungul tuturor etapelor bolii.”

 

Echipa multidisciplinară a Centrului de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare este complexă, fiind compusă din specialiști în neurologie, psihiatrie, radiologie și imagistică medicală, medicină internă, gastroenterologie, chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă, neurochirurgie, nutriție și dietetică, recuperare medicală, psihologie.

 

Metode inovative de tratament pentru boala Parkinson, la Arcadia

 

În Centrul de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare se implementează terapii inovatoare, prin infuzie continuă pentru boala Parkinson.

 

Infuzia intestinală continuă a levodopa se realizează cu ajutorul unei pompe portabile, direct în duoden sau în porțiunea superioară a jejunului, printr-un tub permanent montat prin gastrostomie endoscopică percutană, cu un tub extern transabdominal și un tub intestinal intern.

Infuzia subcutană continuă a levodopa sau a apomorfinei, agonist al dopaminei, se realizează cu ajutorul unei pompe portabile, conectate la un tub la care este atașat un ac fin, introdus sub piele și fixat pentru a fi menținut în aceeași poziție.

 

Centrul de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare înseamnă evaluare complexă a pacientului, abordare multidisciplinară, metode moderne de tratament avansat, îngrijire specializată, educație și sprijin continuu.

Pentru programarea consultației, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*