La data de 12 martie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au documentat activitatea infracțională a 21 de persoane, cercetate pentru trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație, în formă continuată, deținere, fără drept, de droguri de mare risc în vederea consumului propriu, trafic de droguri de risc, constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, complicitate la favorizarea făptuitorului, fals în declarații, conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive și conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată.
Din cercetările efectuate a reieșit că, în cursul anului 2023, în municipiul Suceava, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat (format din șapte membri), sprijinit de alte trei persoane cercetate, toate acționând până în luna martie 2024, în scopul obținerii unor venituri consistente din traficul de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe psihoactive.
Din probatoriul administrat a reieșit că liderul grupării, având legături infracționale cu membrii unui alt grup infracțional, precum și cu alți traficanți, ar fi avut rolul de a procura substanțele interzise și de a coordona celelalte persoane implicate în cumpărarea și comercializarea drogurilor de risc și a substanțelor psihoactive.
Membrii grupului infracțional ar fi porționat drogurile în doze de aproximativ un gram, pentru care ar fi perceput sume cuprinse între 150 și 200 de lei, în funcție de cantitatea vândută și de fidelitatea consumatorului.
De asemenea, sub coordonarea liderului și în spațiul unui local public deținut de acesta, una dintre persoanele cercetate (minoră la debutul activității infracționale și în relație de rudenie cu liderul grupului infracțional), ar fi avut sarcini constând în livrarea sau vânzarea de droguri către diverși consumatori, precum și de încasare a sumelor de bani rezultate. De asemenea, alte trei persoane, angajate ale aceluiași local, s-ar fi ocupat de comercializarea substanțelor interzise.
Alți membri ar fi acționat pentru transportarea drogurilor și substanțelor psihoactive ce urmau să fie comercializate, preluându-le de la vânzătorii inițiali. În sarcina liderului grupului infracțional s-a reținut și faptul că, în mod repetat, ar fi condus un autoturism pe drumurile publice având acest drept suspendat, iar cu privire la o altă persoană s-a stabilit că ar fi condus autoturismul sub influența substanțelor psihoactive. Totodată, în prezenta cauză, se efectuează cercetări și cu privire la un alt grup infracțional organizat, care ar fi asigurat aprovizionarea membrilor primei grupări cu droguri de mare risc, dar și furnizarea unor cantități de cristal (3-CMC) altor consumatori.
Actele de urmărire penală efectuate au relevat că, în luna septembrie 2023, unul dintre membri celei de-a doua grupări infracționale ar fi vândut cristal (3-CMC) unei alte persoane cercetate, cunoscând faptul că aceasta îl va furniza unei alte persoane. Facem precizarea că aceasta din urmă a fost trimisă în judecată într-o cauză penală.
De asemenea, aceeași persoană cercetată ar fi pus la dispoziția grupului infracțional informații nepublice, obținute de la persoana cercetată, despre care aceasta avea cunoștință, în virtutea atribuțiilor de serviciu, informațiile devoalate vizând investigații desfășurate în cauze penale de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, cu privire la cele două grupuri infracționale organizate.
În cursul zilei de ieri, 12 martie, au fost puse în aplicare 33 de mandate pe percheziție domiciliară în județul Suceava, fiind descoperite și ridicate aproximativ 200 de comprimate de diverse forme imprimate cu desene și logouri, pungi de diferite dimensiuni conținând substanțe sub formă de pulbere, cristal și fragmente vegetale, borcane și plicuri conținând substanță vegetală.
Totodată, au fost descoperite și ridicate 31 de telefoane mobile cu cartele SIM , tablete și carduri de memorie, 23.142 de lei, 3.105 euro, 105 lire sterline, 20 USD, 2 arme de vânătoare, un pistol cu bile având calibrul de 9 mm, o lunetă, 4 cartușe, calibrul 7,92 mm, precum și alte mijloace de probă.
De asemenea, a fost luată măsura sechestrului asigurător asupra a 4 autovehicule.
La aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea a 21 de persoane cercetate.
În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava, cu propunerea de arestare preventivă a 16 dintre persoanele reținute.
Suportul de specialitate a fost asigurat către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Botoșani, Bacău, Neamț, Bistrița-Năsăud, luptătorilor serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Suceava și Bistrița-Năsăud și de cel al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava și Brigăzii Mobile de Jandarmi ,,Alexandru cel Bun” Bacău.