Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Tratamentul chirurgical al bolii de reflux gastroesofagian pe hernie hiatală

Dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală cu competențe în Chirurgie bariatrică și metabolică, Arcadia

Hernia hiatală este o patologie care presupune slăbirea mijloacelor de fixare a stomacului în cavitatea abdominală, permițând alunecarea sau rostogolirea unei părți a corpului gastric în torace. Acest fenomen antrenează o incompetență a mijloacelor antireflux de a funcționa corect, ceea ce permite apariția bolii de reflux gastroesofagian în contextul herniilor hiatale.

Boala de reflux gastroesofagian, care presupune ascensionarea periodică a conținutului gastric, în speță acidul gastric, înspre esofag, va conduce în timp la apariția de leziuni esofagiene. Aceste leziuni inflamatorii sunt consecința unui traumatism chimic al peretelui esofagian, care nu are mijloace de protecție la acidul gastric ascensionat din stomac. Leziunile fac de regulă obiectul unei monitorizări care să se asigure de respectarea unor norme igieno-dietetice corespunzătoare pentru a împiedica fenomenul de reflux gastroesofagian și al unui tratament medical farmacologic prin inhibarea secreției acide gastrice, urmărirea endoscopică fiind responsabilă de controlul evoluției leziunilor de esofagită. Dacă prin respectarea unui tratament medical corect condus leziunile de esofagită involuează, atunci se poate spune că boala de reflux gastroesofagian întreținută de hernia hiatală este controlată. Dacă, în schimb, monitorizarea endoscopică periodică, în ciuda unui tratament medical corect condus, evidențiază agravarea leziunilor de esofagită, soluția în această situație este chirurgia dedicată herniei hiatale.

 

Tratamentul chirurgical al herniei hiatale se efectuează modern, pe cale minim invazivă, laparoscopică și presupune:

  • eliberarea stomacului ascensionat parțial în torace spre a putea fi coborât în cavitatea abdominală, acolo unde îi este locul;
  • eliberarea a aproximativ 2-3 cm din porțiunea distală a esofagului, pentru a permite coborârea în abdomen a acestei porțiuni de esofag;
  • micșorarea calibrului orificiului hiatal, care este fereastra prin care esofagul coboară din torace în abdomen spre a ajunge la stomac, orificiu hiatal care adesea este lărgit într-o astfel de boală;
  • crearea unei valve ca o cravată din materialul fundusului gastric (porțiunea superioară a stomacului), care se fixează la esofag și la peretele gastric încât pe de o parte să îngroașe mecanic această regiune anatomică spre a nu îi mai permite ascensiunea în torace, iar pe de altă parte să închidă porțiunea distală a esofagului la implantarea sa în stomac în fața conținutului gastric. Umplerea stomacului va crește presiunea și în această porțiune de stomac rulată în jurul esofagului, ceea ce va asigura mecanismul de închidere a implantării esofagului în stomac, închidere care se va opune urcării conținutului gastric în esofag.

 

În urma unei astfel de operații efectuate minim invaziv (laparoscopic), recuperarea este evident mult mai ușoară decât printr-o abordare chirurgicală clasică din punct de vedere al durerilor postoperatorii. Recuperarea se reflectă și în nevoia de a parcurge câteva etape de realimentare progresivă sub aspectul texturii alimentelor consumate, începând în primele zile cu alimente lichide și îngroșând progresiv textura spre a ajunge după câteva săptămâni la consumul oricărui tip de aliment. Valva construită prin operație va rămâne pentru tot restul vieții și va îngusta calea trecerii alimentelor din esofag spre stomac. Din acest motiv, alimentele trebuie să fie bine mestecate pentru a nu exista riscul ca o bucățică de aliment solid nemestecat să rămână blocată în această porțiune. Dincolo de nevoia parcurgerii realimentării progresive, recuperarea este ușoară, recompensată fiind de o evoluție postoperatorie net favorabilă a leziunilor de esofagită, a căror vindecare devine posibilă întrucât nu mai sunt expuse acțiunii nocive a refluxului acid.

Tratamentul chirurgical al herniei hiatale se realizează în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*